Menu Zavřít

Magistrát kupuje pozemky v přírodní památce Lítožnice

2. 11. 2016
Autor: CC BY-SA 3.0: Packa- Wikimedia Commons

Pražský magistrát se rozhodl vykoupit tři pozemky v katastrálním území Dubeč, které jsou součástí přírodní památky Lítožnice. Zaplatí za ně 8,2 milionu korun. Transakci už schválili městští radní, nákup ale musí ještě potvrdit zastupitelé. Přírodní památka Lítožnice zahrnuje tři rybníky na Říčanském potoce, přilehlé podmáčené louky a zalesněné svahy nad pravým břehem potoka.

Rybníky jsou významným hnízdištěm a tahovou zastávkou ptactva, k rozmnožování jsou využívány populací obojživelníků. Soustava rybníků je ale ve zcela nevyhovujícím až havarijním stavu.

KL24

Odbor ochrany prostředí pražského magistrátu proto připravuje opravu všech tří tak, aby soustava vyhověla protipovodňové ochraně hlavního města, byla posílena retenční schopnost krajiny a také bylo naplněno poslání samotné přírodní památky.

Předpokladem pro úspěšnou opravu soustavy rybníků je převod pozemků do vlastnictví hlavního města. „Z důvodů bezpečnosti byl městský rybník Lítožnice I. v loňském roce vypuštěn a bylo zahájeno jednání s vlastníkem zbylých rybníků o jejich odkupu. Pokud toto rozhodnutí projde zastupitelstvem hlavního města Prahy, bude moci odbor ochrany prostředí rybníky vyčistit a opravit hráze,“ uvedla radní Jana Plamínková (STA/Trojkoalice).

Dále čtěte:

Sedm milionů za ochranu obojživelníků. Praha koupila Milíčovský rybník

Hlavní město oživilo potoky. Ukáže je dron

Radní Plamínková: Víme, kam s penězi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).