Menu Zavřít

Sedm milionů za ochranu obojživelníků. Praha koupila Milíčovský rybník

21. 10. 2016
Autor: CC BY-SA 2.5: Packa- Wikimedia Commons

Do majetku hlavního města přibyl Milíčovský rybník v katastrálním území Újezd a dva vedlejší pozemky v lokalitách Háje a Petrovice. Praha za ně zaplatí bezmála sedm milionů korun, nákup schválili pražští zastupitelé. Okolí rybníka je známo jako území s největší diverzitou obojživelníků na území metropole.

Hlavní město už vlastní většinu pozemků v přírodní památce Milíčovský les i rybníky. Na chráněnném území se rozprostírají doubravy a olšiny, kromě rybníků se zde nalézají i vlhké louky, kde našla zázemí významná společenstva rostlin a chráněných živočichů. Stav vodní hladiny Milíčovského rybníka přímo ovlivňuje stav vodní hladiny v přilehlých tůních a hladinu podpovrchové vody na přilehlých vlhkých loukách.

BRAND24

„Odkupem tohoto unikátního území dojde ke sjednocení soustavy vodních ploch a přilehlých přírodních biotopů s množstvím rostlin a živočichů, které budou plnit funkci rekreační a díky možnosti zajištění vody i protipovodňovou,“ řekla radní Jana Plamínková (STA/Trojkoalice). 

Význam Milíčovského rybníka je zároveň vodohospodářský. Rybník je součástí soustavy sedmi vodních ploch v povodí Milíčovského potoka na zhruba dvou kilometrech vodního toku. Tato soustava vodních ploch je mimo jiné velmi významná z pohledu retence vody v krajině a zároveň plní funkci protipovodňovou v případě nárazových srážek v povodí potoka.

Dále čtěte:

Hlavní město oživilo potoky. Ukáže je dron

Ládví dostane novou podobu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).