Menu Zavřít

Maďaři vyrazí na lov českých startupů. Nový fond za ně chce utratit miliardy

23. 7. 2018
Autor: MOL

Maďarský petrochemický koncern MOL stojí u zrodu velkého investičního fondu, který si jako své první působiště vybral Česko a Slovensko. Na nákupy má připraveno 2,6 miliardy korun.

Ve světě tuzemských investic je to letošní zpráva číslo jedna. Plných sto milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun, chystají maďarští investoři pod vedením ropné a plynárenské společnosti MOL na to, aby nakupovali startupové firmy v Česku a na Slovensku. Zakládají za tímto účelem fond rizikového kapitálu s názvem Lead Venture.

Informaci Euru exkluzivně potvrdil Abel Galacz, šéf právě vznikajícího fondu. „Máme celkem dva spravované fondy, z nichž každý má 50 milionů eur. Za prvních 5 let investujeme 100 milionů a můžeme investovat maximálně po dobu deseti let,“ řekl Abel Galacz.

MOL a další investoři, kterými jsou například Maďarská investiční banka a Maďarská exportní a importní banka, budou chtít majetkově vstupovat do začínajících podniků zejména z oblasti energetiky, mobility, obchodu, petrochemie či udržitelných zdrojů.

Důležité je říci, že kvůli nižší rizikovosti budou mít investoři zájem o zaběhlejší startupy. Půjde o ty, které za sebou už mají nějaké kolo investic a shánějí prostředky pro svůj růst v hodnotě kolem dvou milionů euro i více. „Hledáme dynamické týmy, jedinečné příběhy s vzrušujícím potenciálem růstu a ambicí pro oblast s evropským nebo dokonce globálním dosahem,“ přiblížil ředitel fondu.


Přečtěte si:

Avast se stal hitem pražské burzy. Válcuje domácí obry i zahraniční tituly

Avast, ilustrační foto


Česko a Slovensko si prý vybrali proto, že MOL je ve střední Evropě doma a zná místní prostředí. Fond proto není uzavřen ani startupům z okolních zemí a v příštích letech má ambici aktivně působit ještě v Maďarsku, Chorvatsku a dalších státech.

To bude pro fond velmi důležité, protože Česko samo o sobě je podle všeho stále ještě malý rybník pro tak velkou nabídku. „Máme nadějné startupy v oblasti nanotechnologií, chemických analýz, řešení spotřeby energií domácností nebo technologií pro automobily, ale najít jich dostatečné množství v pokročilejším stádiu rozvoje nebude jednoduché,“ myslí si Filip Mikschik, šéf společnosti StartupJobs, která funguje jako personální agentura pro tento specifický obor.

Investice do startupů dávají v dnešní době smysl velkým investorům zejména proto, že mají přebytek volného kapitálu, který mohou zhodnotit. V poslední době do startupů investovali i čeští miliardáři. Například Pavel Bouška získal za 30 milionů korun podíl v českém startupu Actijoy, prvoligový hráč Petr Kellner již dvakrát poslal desítky milionů dolarů do londýnského startupu Culture Trip. KKCG miliardáře Karla Komárka dokonce společně s tchajwanským výrobcem elektroniky firmou Foxconn založila nový investiční fond s názvem ETIP. I ten míří na střední Evropu a má k dispozici stovky milionů eur.

MMF24

Dále čtěte:

Komárek na nákupech v Izraeli. Český miliardář investoval do datové firmy PlainID

Investoři kolem Čupra dali 130 milionů do rakouského startupu

Zahladatel Slevomatu a Dame Jidlo.cz Tomáš Čupr


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).