Menu Zavřít

Lithiová velmoc Česko: v boji o nový investiční hit přituhuje

24. 2. 2017
Autor: Profimedia.cz

Česká republika zaujala investory nečekaným nerostným bohatstvím - slibnými nalezišti lithia. Nejen státu, ale hlavně soukromým firmám mohou přinést miliardy korun. O lithiu se mluví jako o palivu budoucnosti, neboť je nezbytnou součástí baterií elektromobilů. Krušnohorská naleziště podle průzkumu jednoho ze zájemců o těžbu skrývají mnohem více lithia, než se dosud předpokládalo.

Nad lákavou investicí krouží firmy působící hlavně na finančních trzích. Zajímá je však i samotná těžba. Investoři kolem Karla Janečka mají zájem o povrchovou těžbu z odkaliště v Horním Slavkově. Firma Sanaka Industry z portfolia RSJ aktuálně přesvědčuje tamní obyvatele, že těžbou nedojde k závažnému zásahu do chodu města.

„Magnetické oddělení lithia z již vytěženého písku, který leží na haldě, je jedna z řady našich investic. Zásoby, které máme k dispozici, tvoří jen naprostou menšinu toho, co je v České republice pravděpodobně ukryto pod zemí,“ říká pro Euro.cz Anna Randáková, projektová manažerka RSJ.

Těžba uranu v Česku se nejspíš neobnoví:

Uran se v Česku těžit asi znovu nebude. Mládkovo ministerstvo je proti

Uranový důl Svornost v Jáchymově

Vedle RSJ chce z českého lithia profitovat také tuzemská firma Geomet, za níž stojí za ní záhadná australská společnost European Metals Holding, která je obchodována na australské a londýnské burze. Česko je podle ní jednou z nejvhodnějších destinací k těžbě lithia na světě. Přesvědčují o tom nedávné průzkumy na Cínovci v Krušných Horách, jejichž výsledky EMC ohlásila. 17 průzkumných vrtů prokázalo, že naleziště obsahuje 3,9 milionu tun lithného karbonátu a jde tak o největší zásoby lithia v Evropě. Pokryly by světovou poptávku na zhruba 20 let.

Už teď hodnota lithia jako komodity na trzích i díky zprávám z Česka roste, čehož využívá RSJ i European Metals Holding. RSJ investovala do obchodu s lithiem, EMC závratně roste cena akcií.

Největším akcionářem australské firmy je londýnská investiční firma Rare Earth Minerals. Ta má sice víceleté zkušenosti s investicemi do lithiových ložisek, nikdy však tento kov reálně netěžila. Na průzkumech a následných burzovních výdělcích ale zaznamenala významné příjmy.

Něco podobné sleduje zřejmě také při tuzemské investici. European Metals Holdings na hodnotě akcií připsala v posledních měsících nárůsty hodnoty akcií v desetinásobcích. A to v Sydney i Londýně.

Vývoj hodnoty akcií European Metals Holdings za 12 měsíců na londýnské burze LSE  Hodnota akcií European Metals Holdings v Londýně Zdroj: lse.co.uk

„Do lithia jako takového se zatím nedá investovat tak snadno jako do rozšířenějších komodit. Nejčastější formou investice jsou tak akcie firem, které vlastní ložiska lithia a připravují jeho těžbu. Jelikož většina těchto firem je ještě v přípravné fázi a lithium netěží, jde zatím o poměrně rizikové investice,“ říká analytik J&T Banky Pavel Ryska. Další možnost investovat do paliva budoucnosti nabízí ETF fond, tedy fond, který drží akcie více firem obchodujících lithiem. Taková investice je pak o něco stabilnější a méně riziková.

Lithium je coby náplň elektrobaterií klíčovou surovinou zejména pro výrobu elektromobilů. Jejich produkce bude podle odborníků v příštích letech prudce narůstat. Cenu komodity vystřelil směrem vzhůru oznámený záměr Číny, která che do paliva mohutně investovat.

O elektromobilech v Číně čtěte více:

Čína plánuje nesplnitelné kvóty: 8 procent elektromobilů

 Elektromobil Geely

EBF24

Na novodobé horečce se díky tomu nedávno svezla australská firma Birimian. Ta loni koupila naleziště lithia ve východoafrickém Mali za 40 tisíc dolarů, tedy asi milion korun. Po roce, začátkem února, jej prodala čínské společnosti Shandong Mingrui Group za 78 milionů dolarů, tedy necelé dvě miliardy korun. Za vidinou výdělku se teď žene čím dále více investorů.

Čtěte také:

Tesla údajně uvažuje o stavbě obří továrny u Prahy

Tesla a Panasonic prohloubí spolupráci. Na solární články půjdou miliardy

Konkurence pro Česko: o obří továrnu Tesly stojí Portugalsko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).