Menu Zavřít

Krkonoše se vyplatí. O výnosu investic do rekreačních nemovitostí rozhoduje lokalita, tvrdí Kučera z Luxentu

2. 9. 2022
Autor: Luxent
  • Trh s rekreačními nemovitostmi se ochlazuje spolu s koncem pandemie a s tím, jak obtížně se lidem získává hypotéka

  • Komerční pronajímání apartmá v luxusním hotelu se sice vyplatí pořád, ale největší roli při volbě investice hraje lokalita

  • Jako příklad luxusních projektů na zajímavých místech lze uvést hotel Emerich v Peci pod Sněžkou, který aktuálně prochází rekonstrukcí, plánovaný projekt Harrachov Peaks nebo Molo Lipno Resort

Kdo má chatu, byl za covidu králem. Lidé masivně utíkali z šedých ulic plných zavřených dveří do přírody, objevovali kouzlo kempování, zahrádek a turistiky. Pandemie však ustoupila už před několika měsíci jiným problémům, které se dostaly do popředí. Patří mezi ně například napjatý nemovitostní trh. Ten se nyní každopádně pozvolna ochlazuje a týká se to jak bytů v Praze, tak rekreačních objektů na horách. Zájem o koupi chat, chalup či apartmánů v posledních měsících klesl až o čtvrtinu.

Na vině jsou především nová pravidla pro poskytování hypoték, kvůli nimž má velké procento lidí problém vůbec dosáhnout na vlastní bydlení jako takové. Pořízení druhé nemovitosti pro ně pak představuje obtížně splnitelný plán, který ještě komplikuje nedostatek a vysoké ceny stavebních materiálů.

Do dvou let zlevní nemovitosti až o desetinu, pak je třeba počítat s jejich dalším zdražováním, předvídá zakladatel Hyponamíru.cz
Přečtěte si také:

Do dvou let zlevní nemovitosti až o desetinu, pak je třeba počítat s jejich dalším zdražováním, předvídá zakladatel Hyponamíru.cz

Proto musí realitní kanceláře nabídnout něco s přidanou hodnotou. Typicky mívají úspěch luxusní nemovitosti v horských oblastech. Ty se i s ohledem na neustále rostoucí inflaci a snahu před ní ochránit své finanční prostředky stávají stále častějším cílem investorů. Patří k nim například hotel Emerich v Krkonoších, který vzniká rekonstrukcí původní stavby z přelomu 60. a 70. let 20. století.

„Kupující již nechtějí akceptovat nadsazené ceny u většiny rekreačních objektů, jako tomu bylo doposud. Ovšem za ty, které jsou v nejlepších lokalitách, kvalitní a jedinečné, tak za ty si rádi připlatí,“ říká ředitel realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties Jiří Kučera. Určující je pro klienty především lokalita. „Ostatní parametry jsou velmi subjektivní podle toho, jakou potřebu kupující naplňuje. Někdo více ocení dostupnost služeb, další upřednostní možnost celoročního užívání a jiní preferují možnost komerčního pronájmu v době, kdy sami nemovitost užívat nebudou,“ vysvětluje.

České Rakousko

Emerich se nachází v turistickém středisku přímo na sjezdovce Javor v Peci pod Sněžkou ve výšce jednoho tisíce metrů nad mořem, což z něj činí potenciálně velice lukrativní investici. S tímto záměrem totiž také developerský projekt vzniká. Stojí sice v Česku, vzhled je však inspirován moderní alpskou architekturou. Dělníci ho právě nyní staví z fošen, kterým ponechali vzhled surového dřeva, dali mu asymetrickou střechu a oseli ji trávníkem.

Mezi balkony se na vizualizacích táhnou svislé trámy a charakter srubu si zachovávají i jednotlivé pokoje, kterých je celkem jednatřicet, včetně jednoho typu suite, o velikostech 19 až 110 metrů čtverečních. Mají stěny obložené tmavými prkny a ve středu každé z místností zaujmou ze všech stran průhledné krby. Zbytek interiéru se už ale nese v moderním duchu skandinávského hygge minimalismu. Všechny pokoje disponují terasou, některé dokonce vlastní saunou. Součástí komplexu je wellness s bazénem, sauna, restaurace, bar, lobby, recepce a konferenční místnost pro 60 osob.

Lidé se přestali bát kontejnerového bydlení. Firma Stav Kont vozí modulární domy z Lednice do Afriky
Přečtěte si také:

Lidé se přestali bát kontejnerového bydlení. Firma Stav Kont vozí modulární domy z Lednice do Afriky

Projekt vzniká revitalizací objektu postaveného v letech 1969 – 1971 podle architektů Ivana Rullera a Pavla Šrubaře. Původní stavba o obdélníkovém půdorysu osazená do svahu zůstane zachovaná, ale změní se její vnější podoba, což znamená konkrétně například zvětšení oken nebo instalaci plotů namísto zábradlí na balkonech. O nový návrh, který zaujme svým moderním horským designem v alpském stylu, se postaralo architektonické studio Morix manželů Pizingerových.

Po dokončení stavby se pokoje v ní budou prodávat jednotlivě. „Hotelový provoz bude i nadále v péči stávajícího správce, který zajistí komplexní servis. Noví majitelé se tedy nemusejí o nic starat a ubytování zároveň mohou využít pro svoji vlastní rekreaci v průběhu roku. Cílem projektu je dosažení nejvyšších možných výnosů, konkrétně je očekáváno až osm procent,“ popisuje projektová manažerka společnosti Luxent – Exclusive Properties Šárka Tichá.

Sázka na dovolenou

Stavitelům od Luxentu roste v Krkonoších i další podobná stavba pojmenovaná podle své lokace Harrachov Peaks. Jedná se opět o hotel se 16 apartmány, z nichž už je v nabídce více než polovina. Podzemní i první nadzemní podlaží jsou hotová, stavební firma nyní pokračuje ve výstavbě dalších pater. Na podzim pak developer plánuje zahájit vnitřní práce, protože je třeba vybudovat kupříkladu soukromé fitness a wellness se saunou a vířivkou, herní zákoutí pro děti nebo místa pro sousedské posezení u ohně.

Historický VII. Dům na Malé Straně získal své jméno podle horoskopu. Architekti jeho rekonstrukci pojali jako výtvarné dílo
Přečtěte si také:

Historický VII. Dům na Malé Straně získal své jméno podle horoskopu. Architekti jeho rekonstrukci pojali jako výtvarné dílo

Do prodeje Luxent nedávno nabídl rovněž jedenáct jednotek v projektu Apartmány Albeřice, v komorní horské rezidenci Horní Maršov – Dolní Albeřice v Krkonoších. K dispozici je aktuálně devět z nich. Mezi jejich přednosti patří využití autentických přírodních materiálů či chytré řízení domácnosti. Součástí interiérů se stanou také krby, u některých apartmánů dokonce sauny. Zahájení výstavby je plánováno ke konci letošního roku, hotovo by mělo být v posledním čtvrtletí toho příštího.

MMF24

Realitní kanceláře se každopádně nesoustředí jen na hory, luxusní hotely budují i u vody. Po dvou letech intenzivní práce totiž proběhla úspěšná kolaudace rezidenční části projektu Molo Lipno Resort na břehu přehrady v režii Luxentu. „Není jisté, jak bude nadále ekonomika komerčních pronájmů vycházet. Záležet bude především na atraktivnosti objektu a lokality. Ovšem sázka na růst hodnoty nemovitostí, i když pravděpodobně pozvolnější, se investorům i tak vyplatí,“ slibuje Jiří Kučera potenciálním zájemcům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).