Menu Zavřít

Jádro je nebezpečné a drahé i pro Česko, píše Havlíčkovi německá poslankyně

19. 7. 2019
Autor: Martin Pinkas/Euro

Šéfka výboru pro životní prostředí v německém parlamentu Sylvia Kotting-Uhlová napsala českému ministrovi průmyslu Karlu Havlíčkovi dopis, ve kterém kritizuje podporu výstavby nových jaderných bloků v Česku. Podle ní jsou náklady zejména na uložení jaderného odpadu nebo v případě jaderné nehody neúměrně vysoké. Havlíčka vyzvala, aby se Česko zaměřilo na výstavbu obnovitelných zdrojů. Podpora jádra vyvolala negativní reakce také u rakouských politiků.

„Jaderné katastrofy jsou ze své podstaty nekontrolovatelné a ukázaly, že mají dlouhodobé negativní dopady,“ píše německá poslankyně Zelených Havlíčkovi. Na její stížnost upozornil deník Passauer Neue Presse.

Proto se také obává výstavby nových jaderných bloků v České republice. Podle Havlíčka bude stát podporovat výstavbu nových jaderných zdrojů, protože to je jediná možnost, jak zajistit dostatek elektřiny a zároveň to umožní odstavovat uhelné elektrárny. „Že bychom to dohnali obnovitelnými zdroji, je nesmysl. S ohledem na ekonomiku, s ohledem na geografické možnosti, technologické možnosti i určitou míru bezpečnosti,“ řekl ministr.

Kritizoval i německou energetickou politiku a odklon od jádra, která dělá německému průmyslu těžkou hlavu. Havlíček tvrdí, že Česko není tak bohaté, aby si mohlo dovolit masovou podporu obnovitelných zdrojů.


Skotská firma chce změnit současnou energetickou síť:

Velké plány pro Česko i svět. Stoletou energetickou síť čeká bod zlomu, tvrdí zakladatel Faraday Grid


To se německé šéfce parlamentního výboru pro životní prostředí ale nelíbí. „Nejvyšší náklady jsou spojeny v případě jaderné havárie. Žádná země není dostatečně bohatá na to, aby si mohla dovolit jadernou energii,“ varovala Havlíčka také s poukazem na vysoké náklady při výstavbě konečného úložiště jaderného odpadu. Ty by se mohly vyšplhat až na 225 miliard korun.

Česká vláda má podle Kotting-Uhlové podporovat čisté obnovitelné zdroje místo „nebezpečné a nákladné jaderné energie“. Ministerstvo obchodu a průmyslu znění dopisu pro Euro.cz nekomentovalo.

Rozšiřování jaderných elektráren Temelín a Dukovany vzbuzuje negativní reakce také u politiků v Rakousku. Bývalá ministryně životního prostředí za lidovou stranu ÖVP Elisabeth Köstingerová tvrdí, že by finančně nákladná podpora výstavby nových jaderných bloků zamezila rozvoji obnovitelných zdrojů v Česku.

Rakouští lidovci kritizují i to, že by konečné úložiště mohlo být v blízkosti rakouských hranic. Hornorakouský zemský radní pro životní prostředí Rudolf Anschober zdůraznil, že uvažovaná výstavba nových reaktorů formou dceřiných společností firmy ČEZ odporuje evropskému právu.

Jaký zdroj energie má stát preferovat?

Dále čtěte:

Obnovitelné zdroje pokryly skoro polovinu německé spotřeby. Ohrožují ale stabilitu sítě

MMF24

Energetická laboratoř v praxi: sever Německa chce být do roku 2035 bez emisí

Recyklace Krušných hor. Němci mají miliony i pro české firmy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).