Menu Zavřít

Krávy škodí planetě: švédský farmář vyrábí mléko z ovsa

29. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Chov skotu poškozuje klima, proto je třeba najít alternativní zdroj pro mléčné výrobky. Podle švédského farmáře se dá mléko vyrábět z ovsa a o jeho přednostech chce přesvědčit i ostatní zemědělce.

Sedmadvacetiletý farmář Adam Arnesson se rozhodl prodávat mléko, i když na svém statku nebude mít žádný skot. Sází na využití ovesných vloček. Oves až dosud používal do krmných směsí pro dobytek. Krmil jím ovce, prasata i krávy na své usedlosti v okrese Örebro ve středním Švédsku.

Nyní za podpory švédské firmy Oatly, jež vyrábí ovesné nápoje (mléko, smetanu i další ochucené nápoje), se snaží přesvědčit i ostatní farmáře ve Švédsku, že chov dobytka ničí životní prostředí a je třeba se podívat po alternativě. Oves je podle něj ideální, protože je nutričně bohatý.

Přitom i pro Arnessona příjmy z chovu dobytka tvoří 80 procent, ale způsob vedení biofarmy, jak ji provozují jeho rodiče, chce do budoucna změnit. „Přirozenou věcí pro nás bylo zvyšovat počet dobytka, ale já z farmy nechci dělat továrnu. Každé zvíře chci znát,“ řekl mladý zemědělec pro britský Guardian.

Do dalších let se hodlá zaměřit na pěstování vhodných plodin, které nezatěžují planetu, ale přitom jsou nutričně bohaté a nabízet spotřebitelům variantu k tradičním mléčným výrobkům.


Biochemik chce lidi odnaučit jíst maso:

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

Firma Impossible Foods hodlá vyrábět jídlo, které chutná jako maso, ale je složeno pouze z rostlinných ingrediencí.


Organizace pro výživu a zemědělství FAO uvedla, že chov dobytka a spotřeba masa zodpovídá celosvětově za 14,5 procenta produkce skleníkových plynů, jež souvisí s lidskou činností. Zejména jde o metan, který dobytek při spásání vypouští do ovzduší.

Pokud se současné trendy nezmění, pak se pro dobytek bude pěstovat do roku 2050 více obilí než pro přímou spotřebu lidí.

Proto i malé změny ve stravovacích návycích mohou být významné pro globální dopady na změny klimatu. Na to upozorňuje několik let firma Oatly z Malmö, kterou již zástupci švédského mlékárenského průmyslu žalovali v roce 2014 kvůli tomu, že krávu vyobrazuje jako nepřítele planety.

Reklama na Oatly: Wow, no cow…

Každopádně firmě po sporu poptávka po nápojích z ovesných vloček stoupla.

I švédská agentura pro potraviny varovala spotřebitele před tím, že vysoká spotřeba mléčných výrobků má negativní dopady na naší planetu.

Také Arnesson ví, že firma Oatly naštvala dost zemědělců, kteří chovají krávy pro produkci mléka a jejich miláčci jsou démonizováni. „Měl jsem hodně sporů s ostatními zemědělci na sociálních sítích, protože si myslím, že Oatly může zlepšit příležitosti v našem sektoru,“ tvrdí zapálený ekoframář.

S firmou z Malmö začal spolupracovat v roce 2015, aby mu pomohla transformovat hospodářství od chovu dobytka k pěstování ovsa. Výrobce nápojů nemá stále dostatek vlastních dodavatelů ovsa, musí nakupovat u velkoobchodníků. Na konci roku 2016 mohl Arnesson uvést na trh vlastní značku ovesného mléka Gammeldags Hafvredryck.

V Oatley ví, že je mnoho farmářů nenávidí, oni je ale chtějí přesvědčit o tom, že oves je lepší variantou než produkce mléka. Arnesson dokonce tvrdí, že si zemědělci ze sousedství přišli vyzkoušet jeho alternativní mléko a zachutnalo jim. Zdůrazňuje, že oves je tradiční švédskou plodinou, na kterou se zapomíná. Jeho pěstování přepočtené na kalorie produkuje o polovinu méně skleníkových plynů, než je tomu u skotu.

Švédský zemědělec nicméně připustil, že odklon od skotu směrem k pěstování ovsa bude vyžadovat vládní podporu, alespoň do doby, než se ovesné mléko stane každodenní součástí jídelníčku.

MMF24

Související články:

Ryby ohrožuje „žravost“ Američanů. Spasit je mohou mořské řasy

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).