Menu Zavřít

Co když zkrachuje cestovní kancelář? Máte nárok na vrácení všech peněz

24. 4. 2018
Autor: čtk

Krach cestovní kanceláře je noční můrou všech dovolenkářů. Zákony ale klienty chrání dobře - při úpadku cestovní kanceláře máte nárok na vrácení plné částky, pokud jste se zaplaceného zájezdu ještě nezúčastnili.

Částečně odškodněni by měli být i ti, kteří byli z důvodu krachu cestovní kanceláře nuceni zájezd předčasně ukončit. Bát se o vynaložené peníze nemusí ani ti klienti, jejichž cestovní kancelář měla pojištění pro případ úpadku s nízkým limitem pojistného plnění. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že pojištění se nevztahuje úplně na všechny případy a nároky.

Každá cestovní kancelář je ze zákona povinna sjednat pojištění záruky pro případ úpadku. To kryje převážnou část rizik klientů. Pojištěním cestovní kanceláře proti krachu klientů vzniká nárok na plnění z pojištění v případech, kdy cestovní kancelář kvůli úpadku neposkytne dopravu ze zahraničí zpět do Česka, nevrátí zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu, pokud se zájezd neuskutečnil, nebo nevrátí rozdíl mezi zaplacenou cenou a cenou částečně poskytnutého zájezdu.

Povinnost cestovních kanceláří sjednat si pojištění proti úpadku v tomto rozsahu vychází přímo ze Zákona č. 159/1999 o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu.

Podle ustanovení § 6 odst. 1 tohoto zákona, který se týká výše zmíněných případů, je pojišťovna povinna plnit „odškodné“ za cestovní kancelář v plné výši. A i v případě, kdy je limit sjednaný mezi pojišťovnou a cestovní kanceláří nižší, z judikatury vyplývá, že má klient nárok na plnou částku, neboť vztah mezi pojišťovnou a cestovní kanceláří nemůže omezovat nároky klienta.


Zpozdil se váš let? A o hodně? Přečtěte si, na jakou kompenzaci máte nárok

 Letiště Václava Havla, Praha


Nikomu se platit nechce, když vysvětlí…

V případě problémů s vyrovnáním nároků se nenechte obalamutit argumentem, že podle ustanovení § 8 odst. 2 zákona č. 159/1999 Sb. je pojišťovna povinna uspokojit nároky zákazníků pouze do výše sjednaného limitu pojistného plnění. Často se to jako úspěšný trik na „neznalé“ klienty používá.

Existuje totiž judikatura (rozhodnutí Nejvyššího soudu a rozhodnutí Ústavního soudu zde, zde a zde), podle níž má spotřebitel nárok na plnou částku, neboť smluvní vztah je pouze mezi pojišťovnou a cestovní kanceláří, takže se omezení nemůže vztahovat na nárok klienta a klient tak může po pojišťovně požadovat plnou výši nároku.

Stalo se a může se stát, že pojišťovna cestovní kanceláře odškodnit klienta odmítne. Pak nezbývá než nárokovat plnou částku soudní cestou. Klienti ji považují za nepříjemnou, zdlouhavou a s nejistým výsledkem.


Novinka pro rok 2018: Cestovní pas vám od léta vydají už za 24 hodin

Český cestovní pas


Obavy jsou zbytečné. V uvedených případech totiž pojišťovna plnit musí. S odkazem na judikaturu Nejvyššího soudu a Ústavního soudu, nejvyšších soudních autorit v zemi, by šance na úspěch měla být nezpochybnitelná.

TIP: U jaké pojišťovny je daná cestovní kancelář pojištěna? Zjistíte na webu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Pomůže i garanční fond

V dubnu 2018 k lepšímu zajištění ochrany klientů cestovních kanceláří v případech úpadku přispěli novým počinem poslanci. Měl by k tomu sloužit nový garanční fond, jehož vznik Poslanecká sněmovna schválila. Novelu zákona o podnikání v cestovním ruchu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Cestovní kanceláře do fondu budou odvádět část ročních tržeb. Půjde o 0,1 procenta z ročních tržeb cestovních kanceláří.


Jaké budete mít náhrady při služební cestě? Spočítejte si to na naší kalkulačce


Koeficient bude podle novely stanovovat každoročně ministerstvo pro místní rozvoj. Až bude ve fondu 50 milionů korun, odvod bude nulový. Naplnění fondu se předpokládá zhruba do dvou let.

Zřízení fondu je reakcí na požadavek EU na plnou úhradu plateb klientům pří úpadku cestovní kanceláře. Cestovní kanceláře sice musejí být pojištěny, zákon ale připouští limit. Fond by představoval jakýsi „dozajišťovací mechanismus“. U zájezdu v ceně 15 000 korun by odvod činil nejvýše 15 korun.

Zdroj: společnost Vaše nároky.cz

EBF24

Čtěte také:

Škody na autě, při kterých vám ani povinné ručení nepomůže

ilustrační foto

Zrušili vám let kvůli stávce? Nárok na kompenzaci nemáte, část peněz ale můžete získat zpět

Jak reklamovat nemovitost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).