Menu Zavřít

Košile dotací a náš kabát

7. 8. 2017
Autor: Redakce

Andrej Babiš se většinou hodně zlobí, když někdo tvrdí, že dostává více dotací, než zaplatí daní, a ohání se zcela jinými čísly.

Do těch ale počítá DPH, kterou ve skutečnosti platí spotřebitel, a sociální a zdravotní pojištění odváděné zaměstnavatelem, což ovšem nejsou peníze zaměstnavatele, ale zaměstnance. Agrofert loni zaplatil 1,5 miliardy na dani z příjmu a inkasoval 1,533 miliardy na dotacích a zelených bonusech. Nejčerstvější informace z výroční zprávy. A v té sumě dotací Babišova impéria není zahrnuta daňová úleva na biopaliva z řepky, bez níž by se nedala vyrábět.

Takže z férového porovnání dotací s daní z příjmu je jasné, že Andrejův byznys živí peníze z kapes daňových poplatníků mírou vrchovatou a bez jeho podnikání bychom byli bohatší. A ne že ne. Současně je celkem jasné, že jeho politické angažmá přišlo, když cítil, že by tento dotační proud mohl vysychat a j en on je dostatečně schopný se postarat, aby se tak nedělo.


Čtěte o podnikání Andreje Babiše na Slovensku:

Babišovi hrozí za pohlcení slovenských pekáren rekordní pokuta 16,7 miliardy

Ilustrační foto


Jenže rozhodující část dotací má evropský původ a Evropský parlament je chce zrovna Babišovi zarazit novými pravidly, na která by nestačil ani pseudosvěřenský fond, do něhož Andrej své desítky miliard schoval před českou legislativou. Navíc se v dotační politice EU budou dít velké věci a bude se škrtat. To by bylo nemilé, kdyby ty škrty postihovaly zrovna zájmy Agrofertu, Synbiolu či dalších držav impéria. A jak je z řečí evropských politiků, jejichž země ten dotační cirkus platí, zřejmé, škrtat se bude většinou těm, co zlobí a neposlouchají ty starší a moudřejší Evropany.

Tudíž se zvědavostí čekejme, jak a kam se po volbách rozvine současná předvolební rétorika předsedy hnutí ANO, který je proti migračním kvótám, euru, rozšiřování pravomocí Bruselu v Česku atd. Vše v souladu s rozumem a pocity většiny voličů.

EBF24

Jenže v listopadu bude po volbách a košile dotací, v níž to člověku tak sluší na žebříčku miliardářů ve Forbesu, je mnohem bližší než kabát národních zájmů. Notabene národa, který ani není jeho.

Přečtěte si další komentáře Pavla Párala:

Kopnutí do německého kotníku

Vítejte v akváriu

Lenin žije

Kašpaři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).