Menu Zavřít

Kontokorent je vhodná finanční rezerva. Je však třeba dodržovat platební morálku

19. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Kontokorent je finanční nástroj na posílení vaší platební schopnosti. Výhodou je, že umožňuje opakovaně čerpat finanční prostředky do mínusu a peníze využít na cokoliv. Vhodný je jako jistota krátkodobé finanční rezervy v případě nečekaných událostí. Musíte však dodržovat sjednanou podmínky splácení, jinak se kontokorent může výrazně prodražit. Nesmíte zapomínat, že se jedná o půjčku, za kterou budete částku splácet i s úroky.

Kontokorent

Kontokorentní úvěr nebo-li kontokorent poskytují banky jako finanční produkt k běžnému účtu. Kontokorent tedy můžete využívat až po založení účtu.

Sjednáním kontokorentu můžete pak jít na svém účtu do mínusu, a to kdykoliv a opakovaně. Výše částky, kterou vám banka půjčí, je předem sjednána ve smlouvě. Možnost být v mínusu není tedy neomezená.

Podmínky kontokorentu nejsou u finančních ústavů jednotné, limit do mínusu si každá banka určuje jinak. Záležet bude především na výši vašich příjmů, které procházejí účtem, a vaší finanční historii historii.

Minimální kontokorent se nejčastěji pohybuje kolem 5000 korun, někdy od 1000 korun. Horní limit však může činit až dvojnásobek či trojnásobek vašeho čistého měsíčního platu.

Kontokorentní úvěr

Kontokorent je v principu bankovní úvěr. Musíte tedy počítat s tím, že vypůjčené finanční prostředky musíte bance v předem dojednaném termínu splatit.

K tomu je zapotřebí mít vlastní kontrolovanou „finanční morálku“ se zárukou, že na splácení mínusové částky budete mít dostatek peněz.

Vypůjčené finanční prostředky v rámci kontokorentu chtějí banky vrátit nejčastěji do jednoho roku. U některých bank však bývá doba na vyrovnání dluhu kratší, setkat se můžete například s šestiměsíčním obdobím.

Pozor: počítat musíte nejen s výši vyčerpaného kontokorentu, ale i s úroky. Úroková sazba je počítána po celou dobu přečerpání. Úrokové sazby se aktuálně pohybují od 10 procent do 22 procent p. a. (ročně) s tím, že ročně uváděná úroková sazba je často zdražována měsíčním strháváním úroků. Každá banka si nastavuje vlastní úrokovou sazbu.

NAŠE RADA: Jak na nebankovní půjčku: skryté poplatky stále existují

 Půjčka - ilustrační foto


Nezapomeňte na základní princip, dodržovat sjednaná pravidla. Pokud hranici kontokorentu překročíte, čeká vás vysoké penále kolem 25 procent p. a.

Kontokorent finanční experti doporučují využívat jako krátkodou půjčku. Při nečekaném výpadku či nedostatku financí získáte jistotu, že vaše pravidelné a povinné platby (například SIPO, inkaso, pojistné, spoření) odejdou v pořádku, i když budete aktuálně na účtu v mínusu.

Stejně tak můžete přes kontokorent zaplatit nutné nečekané nákupy či jiné výdaje.

Kontokorentní úvěr se může prakticky neomezeně opakovat, když klient dodržuje pravidla. Pokud kontokorent ve sjednaném termínu splatíte, to znamená navýšíte stav účtu na částku, kterou jste si půjčili včetně úroků, můžete opět čerpat finance do mínusu.

Kolik stojí kontokorent

Vybrat si dobře banku, ve které budete chtít čerpat kontokorentní úvěr, vyžaduje podrobnější analýzu jejich nabídek.

Protože je kontokorent vázán na bankovní účet, optimální je tuto analýzu učinit ještě před založením účtu.

U kontokorentu vám banka předem přesně nevyčíslí, na kolik vás vyjde. Do stanoveného limitu můžete čerpat peníze podle vašeho rozhodnutí, a to ovlivní výši celkové splátky kontokorentu.

Základní úrokové sazby a další poplatky však od finančních ústavů znát budete.

Co sledovat při výběru kontokorentu
Úrokové sazby za čerpání kontokorentního úvěru
Výši limitu kontokorentu
Penále a další sankce za překročení kontokorentu
Poplatky spojené s využíváním kontokorentu, které se liší. U některých bank se například platí měsíční paušální poplatek, u jiných naopak poplatek pouze za přečerpanou částku. Existují i poplatky za zřízení i vedení kontokorentu.

Co obnáší půjčka na směnu

platnost a odkup směnky


Srovnání kontokorentů

Možnost získat kontokorent máte při založení účtu téměř u jakékoliv banky, možná se produkt bude pouze jinak jmenovat. Jak již bylo výše uvedeno, podmínky bank a výše limitů se různí.

Na internetu můžete potřebné informace získat zdarma přímo na webových stránkách finančních ústavů nebo přes jiné na finance orientované weby a srovnávače.

Opět platí obecná pravidla pro práci s internetem s důrazem na důvěryhodnost, aktuálnost a zkušenosti se zdrojem informací.

Úrokové sazby kontokorentů u vybraných bank
Banka a název produktuÚrok v % p. a.
Air Bank, kontokorent18,9
Česká spořitelna, kontokorent18,9
ČSOB, povolené přečerpání účtu 17,90/18,90
Era, kontokorent17,9
Fio banka, kontokorent8,3/14,3/18,9
Komerční banka, přečerpání účtu Start19,99
mBank, mRezerva12,90-18,90

Poznámka: vybrané banky jsou v tabulce řazeny abecedně

KL24

Čtěte také:

Jak podat daňové přiznání? 5 kroků, které musíte udělat

 Ilustrační foto

Kolik stojí daňový poradce

I zaměstnanci musí někdy podávat daňové přiznání. Co o tom rozhoduje?

Jak správně založit s.r.o.

SEPA platba do zahraničí ušetří peníze a dává jistotu data doručení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).