Menu Zavřít

Jak vyplnit a uplatnit směnku tak, aby vám nepropadla

20. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

V advokátní praxi se lze se směnkami setkat poměrně často – při zastupování jejího majitele, vymáhání směnečného dluhu i při obraně práv dlužníka z ní. Směnky a směnečné řízení však mají svá specifika.

Směnka jako dokonalý cenný papír

Institut směnky upravuje zákon (směnečný a šekový), ale přesně nedefinuje, co směnka je. Nejčastěji se o směnce hovoří jako o dokonalém abstraktním cenném papíru, který je převoditelný rubopisem. Tedy písemným prohlášením, jež na ní musí být uvedené. Dokonalý cenný papír je směnka v tom smyslu, že formální náležitosti předepisuje zákon. Abstraktní proto, že veškeré skutečnosti jsou uvedené na směnce a věřitel nemusí nic dalšího prokazovat.

Původní role směnky byla platební. Sloužila jako prostředek, kterým byla v budoucnu uhrazena pohledávka. V současné době jsou však směnky vystavované především jako zajišťovací. To znamená, že mezi věřitelem a dlužníkem nejprve vznikne obecný závazkový vztah, např

Uplatnění směnky

Majitel směnky je jejím řádným vlastníkem, pokud mu svědčí nepřetržitá řada rubopisů. S výjimkou případů, kdy jde o prvního majitele směnky. Pokud je tedy věřitel vlastníkem platné směnky, nemusí již nic víc v řízení prokazovat. Musí pouze dbát, aby směnku uplatnil před uplynutím promlčecí doby.

Je také na majiteli směnky, vůči komu směnečnou pohledávku uplatní, protože odpovědnost osob na ní podepsaných je solidární. Majitel směnky tedy může požadovat zaplacení na kterémkoli z nich, nejlépe však zažaluje všechny.


Eskontní úvěr? Na směnku si můžete i půjčit. Čtěte: Financujte podnikání směnkou


Pokud dlužník směnečný závazek nesplní, může věřitel podat u soudu návrh na vydání směnečného platebního rozkazu. Náležitosti směnečných žalob jsou obdobné jako u běžných, tedy označení účastníků, popsání skutkového stavu a návrh, co má soud učinit. Nezbytností je i označení směnky, jejíhož zaplacení se věřitel domáhá.

Obsahuje-li žaloba veškeré náležitosti a současně je směnka předložená soudu platná, může soud vydat směnečný platební rozkaz. Směnečný platební rozkaz je rozhodnutím ve věci samé. Dlužník může proti němu uplatnit námitky ve lhůtě tří dnů od jeho doručení.

Vymáhání směnky

Ve směnečném řízení funguje obrácené důkazní břemeno. Dlužník musí všechny své námitky odůvodnit a prokázat, aby se zprostil závazku. Může vznášet námitky směřující například k prokázání neplatnosti směnky. Nebo takzvané kauzální námitky. Tedy takové, které nezpochybňují směnku ani jednotlivé směnečné závazky, ale dovozují se z obecného závazkového vztahu účastníků. Tyto námitky mohou být odůvodněny například zánikem důvodu zajišťovací směnky či zajištěné pohledávky a tak dále. Co se týče zajišťovacích směnek, veškeré námitky, které dlužník může uplatnit, budou kauzální.

K projednání námitek soud nařizuje jednání. Pokud dlužník zcela nebo částečně prokáže svá tvrzení, soud rozsudkem směnečný platební rozkaz zruší. V opačném případě jej ponechá v platnosti. Pravomocný směnečný platební rozkaz se stává exekučním titulem.

Vystavení směnky

Vzhledem k velké formálnosti směnek je třeba doporučit, aby jejich vystavování a uplatňování bylo konzultováno s právníkem. Také je třeba apelovat na obezřetnost při podepisování zajišťovacích směnek. A pokud již byly vystavené, pak je nutné dbát na řádnou úhradu závazku.

V opačném případě se totiž dlužník nevyvaruje toho, že pohledávka bude uplatněna jak z obecného závazku, tak ze zajišťovací směnky. A dlužník může de facto hradit dvakrát. K tomu je třeba vzít v úvahu i krátké lhůty, které dlužník k ochraně svých práv ve směnečném řízení má.

Promlčení směnky

Kdy je směnka promlčená? Pokud věřitel nezačne vymáhat splacení směnky do doby dohodnuté splatnosti, je směnka tři roky po dni splatnosti promlčená. Pokud jde o směnku splatnou na viděnou (tj. bez uvedení data), vzniká podle zákona automaticky splatnost směnky rok po jejím vystavení – a v té chvíli se rozbíhá tříletá promlčecí lhůta.

Přečtěte si: Kdy dojde k promlčení dluhu? Základní lhůty jsou tři a deset let

Vzor směnky vlastní:

Vzor směnky vlastní by Euro.cz on Scribd

Vzor směnky cizí

Vzor směnky cizí by Euro.cz on Scribd

Další podrobnosti o podepsání, proplacení, převodu či vymáhání směnky se dočtete ZDE

Dále čtěte:

BRAND24

Pozor na směnku, ať neplatíte dvakrát

Jak na nebankovní půjčku: skryté poplatky stále existují


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).