Menu Zavřít

Konec „uazů“? Česká armáda kupuje 1200 terénních vozidel

15. 2. 2019
Autor: archiv army.cz

Ministerstvo obrany má dvě miliardy korun na to, aby vojákům do posádek pořídilo lehké automobily kategorie SUV.

Rámcovou zakázku „terénní automobil osobní“ chce obrana vyhlásit ještě letos, půjde prý o běžné otevřené výběrové řízení za více než dvě miliardy korun. Vítěz tendru by pak měl svá auta začít do armádních skladů dodávat v příštím roce. „Armáda na vozidla nemá žádné specifické požadavky. Zmínit v tuto chvíli můžeme, že se bude jednat o vozidla kategorie SUV,“ reaguje Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Jak upřesňuje dále, celkově by měli vojáci získat 1200 nových automobilů. Ty nahradí přestárlé „teréňáky“ UAZ 469 a také vozidla Land Rover Defender, která měla původně tvořit páteř osobního vozového parku české armády, jenže nákupy probíhaly tak pomalu, že britská automobilka mezitím přestala své „defendry“ vyrábět.

Pokud bude jediným požadavkem českých vojáků cena, jako nejlevnější varianta se zatím ministerstvu obrany ukazuje vůz Dacia Duster, který provozuje třeba i rumunská armáda. Spekuluje se ovšem o tom, že generální štáb může přijít s několika speciálními požadavky a favoritem se pak možná stane Toyota Land Cruiser – už dnes používá české vojsko 115 těchto vozidel.

Základem pro výběrové řízení jsou výsledky srovnávacích testů, které proběhly v březnu 2017 ve vojenském újezdu Březina. Tehdy se tam vojákům a ministerským úředníkům předvedla kromě jiných i Škoda Kodiaq, Jeep J8, Mercedes-Benz třídy G nebo exportní verze čínského automobilu BJ80.

Přečtěte si:

Metnar úřadoval: vojenské hotely jsou bez šéfa

 Ministr obrany Lubomír Metnar

CIF24

Dále čtěte:

Komplikace pro vojenské nákupy? Náměstek pro vyzbrojování Koštoval skončil

Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

Utrpení mladého Koštovala

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).