Menu Zavřít

Kde nejlépe ukrýt majetek? Ve Švýcarsku a Spojených státech

31. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Organizace Tax Justice Network bojuje proti negativním dopadům finanční globalizace. Sestavuje index finančního tajemství (Financial Secrecy Index), který hodnotí „neprůhlednost“ finančního systému a možnosti platit co nejmenší daně. Na prvním místě zůstává Švýcarsko, které bylo první i v žebříčku v roce 2015. Spojené státy si „polepšily“ ze třetího místa na druhé. Česká republika je na 70. místě. Před třemi lety byla na 81. pozici.

Nevládní levicově laděná organizace Tax Justice Network upozornila na to, že neplacení daní je jedním z hlavních problémů současného globalizovaného finančního světa. K tomu přispívá i uzavřenost finančních institucí jednotlivých států, jež umožňují ukrýt kapitál a zamlžit finanční toky.

Organizace odhadla, že na světě je ukryt majetek ve výši 21 až 32 bilionů dolarů (pro srovnání: nejhodnotnější firma světa Apple měla tržní kapitalizaci asi 920 miliard dolarů). Tento majetek je nezdaněn nebo jen nepatrně daněn v bezpečných jurisdikcích světa, pro které se používá také termín daňový ráj.


Selhání systému? 82 procent světového bohatství ovládá jedno procento lidí

 Bohatství (Zdroj: Flickr)


Takové země umožňují neprůhledné finanční toky. Jejich roční objem Tax Justice Network odhadla na 1,6 bilionu dolarů. V posledním vydání jejího žebříčku FSI pro rok 2018 zaujalo první místo Švýcarsko, na druhém místě se umístily Spojené státy na sedmém skončilo Německo. Česká republika je na 70. pozici.

Žebříček Financial Secrecy Index (FSI)
Pořadí FSI 2018 FSI 2015
1. Švýcarsko Švýcarsko
2. Spojené státy Hongkong
3. Kajmanské ostrovy Spojené státy
4. Hongkong Singapur
5. Singapur Kajmanské ostrovy
6. Lucembursko Lucembursko
7. Německo Libanon
8. Taiwan Německo
9. Spojené arabské emiráty Bahrajn
10. Guernsey Spojené arabské emiráty

70. Česká republika Curaçao
81. Samoa Česká republika

Celý žebříček ZDE

Daňovými úniky trpí kromě afrických zemí i Evropa. Řecko, Itálie a Portugalsko jsou podle Tax Justice Network finančně „na kolenou“ také kvůli daňovým únikům, jež trvají desítky let.

Organizace zdůraznila, že neprůhledné finanční toky tolerují ekonomicky vyspělé země, jako je Švýcarsko, USA, Německo, Lucembursko. Daňovými ráji tak nejsou pouze osamocené ostrovy kdesi v Karibiku. Boj proti daňovým únikům selhává, i když se situace postupně od roku 2009, kdy byl vydán první žebříček indexu finančního tajemství, zlepšuje.

Index FSI je založen na dvaceti indikátorech, mezi které patří například bankovní tajemství, registry firem a nadací, daňové zákony, zákon proti praní špinavých peněz, zveřejňování firemního účetnictví, výměna informací mezi státy nebo mezinárodní právní spolupráce.


Britská panovnická rodina je zapletena do aféry Panama Papers:

Trapas královské rodiny: nehlídané miliony skončily v daňových rájích

 Britská panovnice Alžběta II. v Buckinghamském paláci


Agentura Reuters uvedla, že se Švýcarsko snaží postupně bankovní tajemství ve své zemi uvolňovat, když sdílí informace o majitelích bankovních účtů s daňovými úřady ostatních států.

Švýcarská vláda rovněž otevřela veřejnou debatu o zavedení opatření, které by donutilo převést anonymní akcie firem na akcie na jméno.

CIF24

U Spojených států organizace kritizuje příliš „nezávislý“ přístup v boji proti daňovým únikům a praní špinavých peněz a upozorňuje na to, že státy Delaware, Nevada a Wyoming umožňují zakládání firem, které skrývají skutečné vlastníky.

Související články:

Ilona Švihlíková: Boj proti daňovým únikům je stále nedostatečný

Bono, Apple, Nike. V síti Paradise Papers uvízla velká jména

Apple a ti druzí. Největší firmy drží v daňových rájích desítky bilionů

Mezi největší daňové ráje patří Nizozemsko, Švýcarsko či Irsko


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).