Menu Zavřít

Žena odnikud? Kanadskou nobelistku Stricklandovou neznala ani Wikipedia

3. 10. 2018
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Donna Stricklandová získala Nobelovu cenu za fyziku teprve jako třetí žena v historii. Na internetové encyklopedii Wikipedia se stránka s jejím jménem objevila teprve v den, kdy bylo oznámeno, že cenu získala. V květnu editoři encyklopedie odmítli samostatné heslo Stricklandové s argumentem, že její dílo není dostatečně významné.

Kanadská vědkyně Donna Stricklandová byla do udělení Nobelovy ceny za fyziku prakticky neznámou akademičkou, která učila na kanadské univerzitě ve Waterloo v provincii Ontario. Byla docentkou fyziky.

V době, kdy Královská švédská akademie oznámila její jméno, na Wikipedii nebylo možné o ní najít žádné informace. Heslo se objevilo po necelých dvou hodinách.

Americká astronomka Jamie Lomaxová na Twitteru kritizovala skutečnost, že Stricklandová nebyla jmenována řádnou profesorkou, ani zmíněna na Wikipedii, než získala Nobelovu cenu:

Letos v květnu editoři Wikipedie odmítli žádost o vytvoření samostatné stránky o její osobě, protože její dílo není dostatečně významné, upozornil server Quartz.

Kritizuje se i skutečnost, že nebyla dosud jmenována řádnou profesorkou, i když se dlouhodobě zabývá problematikou laserů. Už v roce 1988 zveřejnila doktorandskou práci na toto téma. S francouzským fyzikem Gérardem Mourou získali ocenění za metodu generování velmi intenzivních ultrakrátkých optických pulzů. Tato technologie se uplatňuje zejména v lékařství při laserových operacích očí.

Stricklandová je nyní jedinou žijící laureátkou Nobelovy ceny za fyziku. Před ní cenu získala Marie Curie-Skłodowská v roce 1903 a teoretická fyzička Maria Göppert-Mayer v roce 1963. Ostatní laureáti ceny za fyziku jsou muži.

Ze všech biografických záznamů na Wikipedii v anglickém jazyce je pouze 18 procent věnováno ženám. To chce změnit iniciativa Women in Red.

MMF24

Dále čtěte:

Nobelovu cenu za chemii získali dva Američané a Brit za výzkum bílkovin

Nesabotujte české jádro, vyzývá rakouskou vládu vídeňský fyzik

V Dolních Břežanech poprvé spustili nový laserový systém

Umělá inteligence se vymyká kontrole, varuje kanadský vědec

Esej: Stručná historie ducha

 Stručná historie ducha

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).