Menu Zavřít

Ještě větší blábol, než jsme čekali

21. 5. 2018
Autor: Euro

Pokud tomu loni v říjnu nechtěl někdo uvěřit, teď už se tomu nápadu smějí všichni. Spustit v Karlovarském kraji pobočku střední vojenské školy byl jen ulítlý předvolební tah.

Ministerstvo obrany a karlovarské hejtmanství – oba úřady pod vedením hnutí ANO – si vyzkoušely zajímavý experiment. Aniž měly jediný průzkum, jestli bude o školu vůbec zájem, pár dnů před loňskými sněmovními volbami vypustily přímo v Karlovarském kraji atraktivní tahák na voliče. V regionu vznikne nejen nová vojenská posádka, ale armáda navíc pomůže i s provozem karlovarského letiště.

No a aby toho nebylo málo, v úvaze je i zřízení střední vojenské školy. „Jelikož pro rodiče dětí z Čech nemusí být vždy ideální studium dětí v Moravské Třebové, která je jedinou současně podobnou školou,“ prohlásil tehdy na tiskovce generál Josef Bečvář, kterému muselo být jasné, že se právě účastní předvolebního mítinku hnutí ANO.

Obraně slouží ke cti, že se vzdala alespoň myšlenky na vznik celého nového vzdělávacího střediska. Spustila jen přípravy na oboru specialista vzdušných sil na Integrované střední škole technické a ekonomické v Sokolově. Že hnutí Andreje Babiše umí poručit nejen větru a dešti a zázraky umí na počkání, pak měly dokázat bleskové přípravy. Karlovarský kraj prostě udělal, že od září začnou vojenský obor studovat první žáci.


Čtěte také:

Babiš zkritizoval Šlechtovou za plýtvání penězi. Nemusím být ve vládě za každou cenu, reagovala

 Andrej Babiš a Karla Šlechtová


Jenže ouvej, o studium mělo celkově zájem jen čtrnáct dětí, přijímacím řízením prošly pouhé dvě. Jana Vildumetzová, karlovarská hejtmanka, teď proto usilovně lobbuje, aby její stranická kolegyně a ministryně obrany Karla Šlechtová schválila vypsání druhého kola přijímaček. Do toho se ale resortu nechce. A že bude snaha Vildumetzové nejspíš marná, svědčí i stránky střední vojenské školy v Moravské Třebové, podle nichž druhé kolo proběhne jen přímo v Třebové.

EBF24

Tímhle můžeme považovat rétorické předvolební cvičení z loňského října za ukončené. Armáda si vyzkoušela, jaké je být využita v předvolební kampani. Těžko říct, kolik času a peněz strávili vojáci přípravou nového oboru a proč někdo zavčasu neověřil, jestli je o obor specialista vzdušných sil vůbec zájem. Jestli lidé dosazení hnutím ANO nedokážou zjistit tohle, hned je pochopitelnější, proč přípravy nákupů radarů nebo vrtulníků dopadly tak, jak dopadly.

Přečtěte si další komentáře Ondřeje Stratilíka:

Stropnický přiznal, že na to nemá. Pozdě

Karla + Miloš = Velká světová láska

Květnové osvobození generála Bečváře

Dá Babiš obranu, nebo zahraničí?

Ovčáčkova nová fronta

ANO skrouhne vojáky o 124 milionů

Jak sestřelit vrtulník vidlemi

Co je víc? Rambohafík, nebo vojsko?

Zpátky do minulosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).