Menu Zavřít

Jedna z největších letošních investic? Český Omnetic zabývající se digitalizací služeb v automotive získal dvě a půl miliardy

14. 2. 2024
Doba čtení: 2 minuty
Autor: EAG
  • Česká platforma Omnetic ze skupiny EAG získala v rámci svého prvního investičního kola finanční vzpruhu ve výši dvou a půl miliardy korun
  • Peníze firmě poskytly zahraniční fondy Kartesia a CVI. Podle Hospodářských novin se jedná o jednu z největších investic do české společnosti vůbec
  • Omnetic, který se zaměřuje na digitalizaci služeb v automobilovém průmyslu a jenž byl založen teprve před pěti lety, prostředky použije na už vytipované akviziční cíle v zahraničí a další rozvoj vlastních produktů

Může to být jedna z nejvýznamnějších investic do české firmy za celý letošní rok. Konec konců, jedná se tu o rovných 100 milionů eur, tedy dle aktuálního kurzu zhruba o dvě a půl miliardy korun. Přesně tolik nyní od zahraničních investorů získala tuzemská platforma Omnetic poskytující systémy pro digitalizaci služeb automotive a správu dealerství.

Stomilionová finanční vzpruha je o to zajímavější, že byla získána v rámci vůbec prvního investičního kola, které tato společnost – spadající pod skupinu EAG – podstoupila. Prostředky firma založená podnikateli Jakubem Šultou, Pavlem Svoreňem a Petrem Kratochvílem hodlá využít nejen k další tržní expanzi, ale zejména k rozšíření funkcionality vlastních produktů.

Cenu vašeho vozu určí umělá inteligence. Carvago chce spolu s ČVUT výrazně zjednodušit prodej ojetých aut
Přečtěte si také:

Cenu vašeho vozu určí umělá inteligence. Carvago chce spolu s ČVUT výrazně zjednodušit prodej ojetých aut

„Před pěti lety jsme s kolegy viděli obrovský prostor v konsolidaci a inovaci systémů v automotive sektoru. Když se řekne automotive v Evropě, lidé si obvykle jako první představí velké automobilky. Ve skutečnosti jde ale o obrovské odvětví zahrnující celý životní cyklus vozu – od prvního prodejce a financování přes pojištění, servis až po přechod na jiného majitele v autobazaru. Jsou to desetitisíce malých i velkých firem s obrovským potenciálem přechodu na špičkové plně digitální služby,“ komentuje z pozice šéfa Omneticu Šulta.

Peníze na zahraniční akvizice

Oněch dvě a půl miliardy korun, kteroužto investici Hospodářské noviny zařadily mezi historicky deset největších u nás, získal Omnetic od dvou zahraničních subjektů. Konkrétně šlo o panevropskou soukromou společnost Kartesia a fond CVI. „Očekáváme, že tuto částku investujeme v následujících letech,“ doplnil Svoreň, který pro změnu šéfuje skupině Portiva, majoritnímu vlastníkovi EAG.

Na jaké konkrétní účely je spolu se Šultou a Kratochvílem hodlá vynaložit? Má jít o již vytipované akviziční cíle v sousedním Německu a Polsku, ale také ve Francii a zemích Beneluxu. Část této finanční vzpruhy každopádně půjde též do rozvoje současných produktů Omneticu.

KL24

Skupina EAG expanduje na západ. Po Carvagu koupila další tržiště ojetin Fastback a cílí na dvoumiliardový obrat
Přečtěte si také:

Skupina EAG expanduje na západ. Po Carvagu koupila další tržiště ojetin Fastback a cílí na dvoumiliardový obrat

Mezi ně patří například vlastní Dealership Managment System (DMS), který usnadňuje práci prodejcům nových i bazarových vozů a na nějž sází třeba u Emil Frey. „DMS od Omnetic se stal součástí DNA naší společnosti. Představuje významný prvek, který přispěl k zásadnímu zlepšení našeho interního procesu, zefektivnil naši práci. Dalším významným faktorem, který je třeba ocenit, jsou transakční a cenová data z trhu. Mobilní aplikace přinesla větší komfort našim zaměstnancům, kteří se často pohybují v terénu, a zrychlila tok informací mezi jednotlivými odděleními,“ přiblížil regionální ředitel zmíněného dealerství Roman Šolc.

Pod Omnetic, jenž působí celkem ve 12 evropských zemích, ale spadá i řada dalších platforem formujících zdejší automotive. Jmenovitě jde třeba o společnost Cebia zabývající se prověřováním a zabezpečováním vozidel, dále pak digitální službu pro obchod s ojetinami Fastback nebo mobilní aplikaci Caraudit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).