Menu Zavřít

Jeden z nejvýznamnějších investorů v Silicon Valley. Šéf OpenAI Sam Altman vložil peníze do více než 400 společností

5. 6. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: TechCrunch, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
  • Generální ředitel OpenAI Sam Altman vlastní podíly více než 400 různých firem v celkové hodnotě přes 2,8 miliardy dolarů
  • Některé z těchto společností přitom obchodují přímo s OpenAI, což vyvolává obavy z možného střetu zájmů
  • Altman už investoval třeba do finanční platformy Stripe, poskytovatele ubytování Airbnb či do sociální sítě Reddit

Americká technologická společnost OpenAI, která se zabývá vývojem umělé inteligence ChatGPT, je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších firem současnosti. Dalo by se tedy očekávat, že její šéf Sam Altman si v práci vydělá pořádný balík. Ve skutečnosti tomu ale tak není. Roční mzda tohoto 39letého podnikatele dosahuje „pouhých“ 65 tisíc dolarů, což je v přepočtu měsíčně zhruba 123 tisíc korun.

Aby tedy Altman nebyl jediným chudákem mezi ostatními šéfy technologických gigantů, postupně se začal věnovat i dalšímu podnikání. A to mu nyní vynáší mnohem více peněz než jeho hlavní práce. Podle Wall Street Journal vlastní ředitel OpenAI obrovské investiční impérium, jež z něj činí jednoho z nejplodnějších a nejagresivnějších individuálních investorů v celém Silicon Valley.

Outstream Placeholder

Altman už prostřednictvím svých rizikových fondů vložil peníze do více než 400 různých společností, mezi nimiž je třeba finanční platforma Stripe, poskytovatel ubytování Airbnb nebo sociální síť Reddit. Veškeré tyto podíly přitom podle firemních záznamů a zpráv dosahují hodnoty nejméně 2,8 miliardy dolarů (asi 63 miliard korun).

Elektřina od firmy, v níž má Altman podíl

Altmanovo současné bohatství, které výrazně přesahuje jeho výdělky z OpenAI, je v mnoha ohledech výjimečné. Díky svému relativně nízkému platu si totiž americký podnikatel musel velkou část peněz pro své investice nejprve půjčit v bance. Tento postup je velmi neobvyklý, protože mnoho začínajících společností nakonec zkrachuje. Zadlužit se kvůli tomuto druhu investic je tak většinou odborníků považováno za příliš velký hazard.

Jak se ale zdá, onen hazard se Altmanovi zatím vyplácí. Většině jeho investic se daří velmi dobře, takže podnikatelův celkový majetek v posledních letech téměř neustále roste. Analytici ovšem upozorňují, že velký počet firem, do nichž Altman investoval, v posledních letech obchoduje se samotnou OpenAI. Což samozřejmě vyvolává obavy ohledně střetu zájmů.

Generátor realistických videí. Společnost OpenAI stojící za ChatGPT představila revoluční nástroj jménem Sora
Přečtěte si také:

Generátor realistických videí. Společnost OpenAI stojící za ChatGPT představila revoluční nástroj jménem Sora

Jednou ze situací, která může Altmanovi vydělat značné jmění, je potenciální spolupráce OpenAI a firmy Helion. Tento startup zabývající se jadernou energií má technologickému gigantovi poskytnout obrovské množství elektřiny pro napájení jeho rozsáhlých datových center.

Žádná dohoda zatím není schválená, pokud k ní ale dojde, Altman pravděpodobně značně zbohatne. Je totiž předsedou představenstva Helionu, a zároveň do firmy vložil svoji dosud nejvyšší investici v celkové výši 375 milionů dolarů (asi 8,5 miliardy korun) – třebaže na dotaz novinářů uvedl, že jakýchkoliv jednání o spolupráci se vůbec neúčastnil.

Střet zájmů možná vedl i k loňské výpovědi

Situací, kdy se Altman mohl dostat do jasného střetu zájmů, bylo za posledních několik let mnohem více. Třeba minulý měsíc OpenAI oznámilo uzavření partnerství se zmíněným Redditem, který měl jeho chatbotu ChatGPT poskytnout informace ze svých stránek. Po zveřejnění dohody vzrostly akcie Redditu o zhruba 10 procent, což zvýšilo hodnotu Altmanova podílu ve firmě o přibližně 69 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy korun). I v tomto případě ovšem management OpenAI tvrdí, že její šéf se na partnerství nijak nepodílel.

„Sam Altman se plně soustředí na svoji roli generálního ředitele, a i v minulosti důsledně dodržoval zásady a byl transparentní ohledně svých investic. Náš plně nezávislý výbor pro audit navíc posuzuje všechny potenciální střety zájmů týkající se vedoucích pracovníků, aby zajistil nejlepší výsledky pro OpenAI,“ řekl předseda představenstva firmy Bret Taylor.

EBF24

Sci-fi věci, které mu nedají spát. Šéf OpenAI Sam Altman promluvil o tom, jakých technologických novinek se nejvíce bojí
Přečtěte si také:

Sci-fi věci, které mu nedají spát. Šéf OpenAI Sam Altman promluvil o tom, jakých technologických novinek se nejvíce bojí

Že by se s tímto názorem ztotožňovalo celé vedení OpenAI, se ale tak úplně říct nedá. Ukázalo se to loni v listopadu, kdy byl Altman představenstvem firmy odvolán z pozice generálního ředitele. Podle informací novinářů přitom mnozí z těch, kteří stáli za zmíněným vyhazovem, uváděli jako důvod právě neustále se rozšiřující seznam dalších Altmanových projektů a obavy ze střetu zájmů.

„Někteří členové představenstva měli pocit, že jim Altman poskytuje málo informací o velikosti a rozsahu svých startupových podílů. Díky tomu bylo podle nich nemožné pochopit, jak by mohl těžit z různých obchodů, které společnost prováděla,“ uvedl podle Wall Street Journal jeden z lidí obeznámených s tehdejší situací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).