Menu Zavřít

Japonská ekonomika překonává očekávání. HDP se i díky exportu zvýšil o 2,2 procenta

18. 5. 2017
Autor: BY CC 2.0. Japanexperterna.se; Flickr

Růst japonské ekonomiky v prvním čtvrtletí byl díky robustnímu exportu a zvýšení domácí spotřeby rychlejší, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt (HDP) třetí největší ekonomiky světa se v celoročním přepočtu zvýšil o 2,2 procenta.

Za podpory silného vývozu a zvýšení domácí poptávky růst HDP v prvních třech měsících roku překonal očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří odhadovali 1,7 procenta, a byl nejvyšší od stejného období v roce 2016. V posledním loňském čtvrtletí japonská ekonomika stoupla o 1,2 procenta. Japonsko vykazuje vzestup HDP už od počátku loňského roku, což je nejdéle od růstu dlouhého šest čtvrtletí do konce roku 2006.

Jakkoli japonské hospodářství pohání jak zahraniční, tak domácí poptávka, spotřebitelské výdaje nejsou tak oslnivé a rozhodně mají prostor ke zlepšení. Nicméně vývoj hospodářství je nutné kladně ohodnotit z hlediska tempa růstu i jeho kvality, uvedla investiční společnost Credit Agricole.

Jp GDP Growth Rate Zdroj: IEconomics.com

Spotřebitelské ceny ale stoupají jen pomalu a firmy se ke zvyšování mezd stavějí negativně, což má dopad na snahy japonské ústřední banky povzbudit ekonomiku a zvýšit inflaci, která zůstává pod jejím dvouprocentním cílem.

EBF24

Nominální HDP, který nebere v úvahu vlivy inflace, se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta, což byl první pokles za pět čtvrtletí. Důvodem je relativně slabá poptávka, která řadu firem odradila od toho, aby růst dovozních nákladů přenesly na obyvatelstvo.

Čtěte také:

Japonka našla ztracený recept po otci. Teď má dvoumiliardový byznys

Bude Japonsko platit bitcoinem? Stovky tisíc obchodů jsou pro

Čínská ekonomika letos odstartovala nejrychlejším růstem od roku 2015


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).