Menu Zavřít

Japonka našla ztracený recept po otci. Teď má dvoumiliardový byznys

29. 4. 2017
Autor: Kushikatsu Tanaka Co.

Podnikání před bankrotem zachránil nález ručně psaného receptu na jídlo z Ósaky. Hiroe Tanakaová jej náhodou našla v krabici s věcmi po svém dávno zemřelém otci. Firma Kushikatsu Tanaka má nyní tržní hodnotu přes dvě miliardy korun.

Hiroe Tanakaová měla štěstí v neštěstí. Po smrti otce musela skončit se studiemi a postupně se dostala k vaření v restauraci. V roce 2008 byl podnik, ve kterém vařila, před bankrotem.

Pouze náhodný nález ručně psaného receptu na jídlo, které se v Japonsku nazývá kušikatsu, další podnikání udrželo nad vodou.

Co je kušikatsu? Kousky masa a zeleniny osmažené na špejli. Zdánlivě jednoduchý recept otec Tanakaové dovedl ve svém volném čase k dokonalosti.

Tanakaová je nyní viceprezidentkou firmy Kushikatsu Tanaka a určuje strategii firmy, jež má tržní kapitalizaci 82 milionů dolarů (asi 2 miliardy korun). Řetězec už má 146 restaurací v Japonsku a jednu na Havaji. Pro tento rok počítají s expanzí a s otevřením dalších 40 podniků. Jedná se o nejrychlejší tempo růstu v restaurační branži na japonských ostrovech.

„Každý den vzdávám svému otci hold. Vše, co se s podnikem stalo, je jen díky jeho receptu,“ vysvětlila nyní šestačtyřicetiletá Japonka reportérům agentury Bloomberg, proč má její podnikání takový úspěch.

Řetězec ušel dlouhou cestu od prosince 2008, kdy měl jedinou restauraci v Tokiu a používal kuchyňské vybavení z druhé ruky, aby snížil náklady na provoz. I nyní řetězec sází na jednoduchý obchodní model levných jídel. Ta jsou ale oblíbená hlavně kvůli tajnému receptu, jenž se ztratil a posléze našel.

Složité jednoduché jídlo

Samotné jídlo původem z Ósaky vypadá jednoduše. Kousky masa a zeleniny napíchnete na špejli, obalíte v těstíčku a pak osmažíte. Špízy si pak namáčíte do omáčky. Jídlo vzniklo jako levná a rychlá varianta pro přístavní dělníky.

Tanakaová měla kušikatsu odmalička ráda a otec ji naučil, že se jedná o svého druhu umění. Olej, těsto i omáčka musí být správně připravené. Otec byl realitním makléřem a ve volném čase dlouhá léta pracoval na správných poměrech receptu. Když bylo Hiroe 21 let, zemřel.

Přerušila studia, pracovala v kanceláři a nakonec skončila v jednom baru v Ósace. Tam potkala Kejdži Nukiho, který je nyní prezidentem firmy.

Tanakaová stále zkoušela vařit kušikatsu tak, jak to dělal její otec. Také v Nukiho podniku, který si otevřel v Tokiu, kam Tanakaová šla za ním. Vaření ji ale nešlo tak dobře jako jejímu otci. „Domnívala jsem se, že to je jednoduché, ale nebylo. Začala jsem si myslet, že to nezvládnu,“ vysvětlila.

Finanční krize a náhodný nález

V době finanční krize se situace vyhrotila, v roce 2008 byla restaurace před krachem. V bytě si začala balit věci a našla krabici, ve které byly otcovy poznámky a mezi nimi našla i jeho recept na kušikatsu.

Zkusili jídlo podle receptu uvařit a bylo jako od otce, vzpomíná Japonka. Nuki se dal přesvědčit a společně otevřeli restauraci mimo centrum Tokia, kde byly levnější nájmy. I když změny v receptu nebyly dramatické, jídlo začalo být výjimečné a zákaznici se jen hrnuli, i když lokalita restaurace nebyla nikterak zajímavá.

Spokojení zákaznici na internetu jídlo vychválili a před podnikem stáli frontu i přes půlnoc, aby mohli ochutnat jedinečné kušikatsu. Tvůrci konceptu museli přidávat stoly na ulici, později další restaurace.

Loni měla firma provozní zisk 316 milionů jenů (70 milionů korun), meziročně se jednalo o nárůst o 57 procent. Podle analytiků by akcie firmy, která na burzu vstoupila loni v září, mohly tento rok růst o 17 procent.

Samotná dcera tvůrce unikátního receptu vlastní 4 procenta akcí, které mají hodnotu 3 miliony dolarů (75 milionů korun). Recept od jeho nalezení nespatřil nikdo jiný než prezident a viceprezidentka firmy a tak to má zůstat i nadále.

BRAND24

Související články o Japonsku:

Japonci kupují jaderné kryty jako šílení. Poptávka stoupla až desetinásobně

Bude Japonsko platit bitcoinem? Stovky tisíc obchodů jsou pro

 Japonské jeny. Foto BY CC 2.0. Holly Golabek. Flickr


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).