Menu Zavřít

JAKUBÍK MUSÍ SVĚDČIT

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Kauza Mareš

PRAHA – O budoucnosti bývalého vysokého policejního důstojníka Jana Mareše, obžalovaného ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z úplatkářství, minulý týden opět rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 7. Po výslechu dvou svědků bylo jednání odročeno na 23. května, kdy by měl před soudem vypovídat i náměstek policejního prezidenta Václav Jakubík.

„Při dřívějším líčení pracovník inspekce Beneš uvedl, že případ konzultoval s plukovníkem Pichlíkem, který jej poté přidělil na zvláštní 5. odbor Úřadu vyšetřování hlavního města Prahy. Tento odbor se již rozpadl, ale dříve mu šéfoval právě Václav Jakubík. Proto požadujeme i jeho svědeckou výpověď. Do příštího jednání musí také inspekce předat soudu operativní spis, který na mě vedla a na který se její pracovníci několikrát odkazovali. Podle svědka Kadlece má prý tři sta stran, řekl Jan Mareš týdeníku EURO.

Žaloba viní bývalého kriminalistu, že v březnu 1998 přijal od bývalého člena představenstva Skloexportu Karla Bartoška čtvrt milionu korun jako úplatek za příslib bez–trestnosti v kauze Skloexport. Nikdy však nebylo prokázáno, že by Mareš od Bartoška peníze požadoval a že si je chtěl ponechat.

KL24

Mareš byl v minulých letech opakovaně na základě této žaloby odsouzen, jenže na základě podivně vedeného vyšetřování. Soud se navíc nezabýval rozpory ve výpovědích svědků, na základě jejichž svědectví Mareše odsoudil. Případ od počátku nesl známky provokace ze strany Inspekce ministra vnitra. Na tyto nesrovnalosti týdeník EURO opakovaně upozorňoval (EURO 4/1999) a až Ústavní soud v loňském roce rozsudek zrušil jako nezákonný (EURO 27/2000).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).