Menu Zavřít

Infografika: za 20 let zmizely z burz tisíce firem

12. 4. 2019
Autor: Mladá fronta

Indexy západních akciových burz v posledních letech překonávaly rekordy. Ve zvuku fanfár ale zanikají varovné tóny. Za posledních dvacet let prudce klesl počet veřejně obchodovaných společností, a to na obou stranách Atlantiku. Proč více firem burzy opouští, než na ně vstupuje?

Ve Spojených státech se za posledních dvacet let snížil počet firem na burze skoro o polovinu, v Německu o 37 procent, ve Velké Británii o 23 procent. Letošní dosavadní skromný počet burzovních debutů spojený s nejistotou okolo brexitu obrat zatím nevěstí.

Burza zjevně ztrácí atraktivitu. Na důvodech se pozorovatelé neshodnou. Jedna z teorií tvrdí, že příčina tkví v přechodu na znalostní ekonomiku. Pro firmy z odvětví, jako jsou technologie nebo výzkum a vývoj, je jít na trh příliš riskantní. Kvůli konkurenci nemohou prozradit mnoho, pak ale nemohou očekávat ani nadšení investorů.

Dalším faktorem jsou rostoucí náklady spojené s provozem veřejně obchodované společnosti, včetně plnění požadavků stanovených regulátory trhu. Podmínky samotného vstupu na burzu se v řadě zemí zpřísnily po krizi finančního sektoru v letech 2008-2009. Přísnější regulace vyžádaná vládami je pochopitelná, burzovní parket ale mnoha firmám vzdaluje.

Svou roli hraje rovněž fenomén FAANG, tedy dominance společností Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google v technologickém sektoru. Řada firem, které by před dvaceti lety pořádaly úspěšné burzovní debuty, skončila v náruči některého z gigantů. Padaly při tom miliardy dolarů.

Držíte akcie veřejně obchodované společnosti?

Když už je řeč o miliardách dolarů, z pohledu objemu peněz na burze nemusí být tak zle. Stačí pár povedených emisí. Již několik let se trh těší na burzovní debuty obrů sdílené ekonomiky AirBnb i Uber. Analytici si slibují, že by primární nabídky akcií těchto společností mohly trh povzbudit. Vstup Uberu na parket se blíží. Firma chce od investorů vybrat 10 miliard dolarů a obchodovat by se mělo začít v květnu. V případě AirBnb ale stále není „jízdní řád“ stanoven.

Na konci minulého měsíce absolvoval úspěšný primární úpis konkurent Uberu, společnost Lyft. Debut firmu ohodnotil na 24,3 miliardy dolarů (558 miliard korun), samotný úpis dosavadním akcionářům Lyftu vynesl 2,34 miliardy dolarů.

Další infografiky:

 Hospodaření parlamentních stran v roce 2018

 Prodej elektromobilů v roce 2018

BRAND24

 Infografika, oteplování

 Dopad tvrdého brexitu na zaměstnanost

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).