Menu Zavřít

Hovězí maso a víno

Autor: Euro.cz

Dobrou chuťNabídka receptů z hovězího masa je skutečně pestrá. Počínaje tradičními guláši, přes biftek s hranolky, tourne-dos po burgundsku, až po T-bone steak na texaský způsob nebo grilované argentinské speciality s roztodivnými omáčkami. A stejně tak je rozmanitá i paleta vín, která vhodně tyto kulinářské fantazie doprovází.

MM26_AI

Dobrou chuť

Nabídka receptů z hovězího masa je skutečně pestrá. Počínaje tradičními guláši, přes biftek s hranolky, tourne-dos po burgundsku, až po T-bone steak na texaský způsob nebo grilované argentinské speciality s roztodivnými omáčkami. A stejně tak je rozmanitá i paleta vín, která vhodně tyto kulinářské fantazie doprovází. Pokud použijeme pro ochucení omáčky maďarského guláše víno Egri Bikaver, pak stejné víno použijeme i jako doprovod. Připravíme-li hovězí po burgundsku, můžeme v našich poměrech použít „domácí“ burgundské - Rulandské modré jak k dušení, tak i k doprovodu. Největším oříškem jsou však grilované kousky hovězího, upravené na voňavých bylinkách a podávané se sladkými, sladkokyselými nebo pikantními studenými omáčkami. Jaké víno zvolit? Mělo by být příjemně svěží (aby působilo lahodně na hašení ostrých chutí), vyvážené a poněkud nasládlé (aby dobře pasovalo s chutí rajského protlaku). Zároveň mu nesmí chybět diskrétní kyselina („ladí“ s majonézou a hořčicí) a musí obsahovat kořennou pikantnost! Všechny tyto atributy splňují vína z Bordeaux, hlavně z Médoku a nebo Côte-de-Blaye, z jižní Francie jsou to především Côte-du-Ventoux, Costires de Nimes, Fitou nebo Minervois. V Itálii bych vybíral v Chianti nebo Monte Pulciano také vína ze Sicílie a Sardinie, ve Španělsku v regionu Rioja. Z našich vín snad Modrý Portugal. K hovězímu si můžete dát i skleníčku bílého Sauvignonu, ale jen tehdy, když si objednáte studené carpaccio jako předkrm.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek