Menu Zavřít

Genocida Indiánů v 16. století způsobila ochlazení Země, tvrdí vědci

7. 2. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropští dobyvatelé v 16. století způsobili zkázu pro populace Indiánů ve Střední a Jižní Americe. V důsledku vraždění a nemocí zemřelo mezi lety 1492 až 1600 56 milionů domorodců. Ukončení hospodářských aktivit na kontinentu vedlo k poklesu CO2 v atmosféře a ochlazení Země. Uvedli to geografové z University College London s tím, že jde o důkaz antropogenního vlivu na klima dlouho před průmyslovou revolucí.

Hospodářský rozvrat Aztécké a Incké říše vedl k tomu, že se zemědělská půda začala opět zalesňovat, celkem podle geografů z University College London zaniklo 55,8 milionu hektarů obdělávané půdy.

Snížení koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře způsobilo pokles průměrné teploty na Zemi o 0,15 stupně Celsia, což přispělo k období takzvané malé doby ledové, uvedl vedoucí studie Alexander Koch.

„Dospěli jsme k závěru, že umírání původních obyvatel Ameriky vedlo k opuštění zemědělské půdy. To mělo detekovatelný dopad na koncentraci CO2 v atmosféře a také na celosvětovou průměrnou teplotu v průběhu dvou století před průmyslovou revolucí,“ tvrdí vědci.


Zima se blíží aneb Stručná historie vikingské kolonizace Grónska

 Vyhladovění. Jak skončilo menší ze dvou středověkých norských sídlišť v Grónsku - Západní kolonie (dnes tu leží hlavní město Nuuk), se dlouho nevědělo. Z archeologických nálezů plyne, že poslední zima byla vyplněna hladem, zoufalstvím a beznadějí


Odborníci ke svým závěrům dospěli po modelování množství uhlíku, který byl uložen v půdě, jež přestala být zemědělsky obdělávaná. V předkolumbovském období na území Severní a Jižní Ameriky podle odhadů žilo 60,5 milionu lidí, zejména ve střední a jižní části amerického kontinentu. Místní Indiáni pěstovali kukuřici, fazole, dýně a quinou i na horských svazích.

Do roku 1600 přežilo jen pět až šest milionů původních obyvatel. Zbytek zničily hlavně choroby jako neštovice a spalničky, které do zámoří zavlekli evropští dobyvatelé. Menší počet byl zabit v bojích nebo zemřel na následky hladomorů.

Studie podporuje předchozí argumenty pro to, aby se éra antropocénu, tedy globálního vlivu lidstva na okolní svět, posunula do roku 1610, kdy začala klesat koncentrace CO2 v atmosféře kvůli vymírání americké populace. „Naše výsledky ukazují, že aspekt globalizace nemocí měl dopad na celou Zemi,“ zdůraznili vědci z londýnské univerzity.

KL24

Dále čtěte:

Nový plán proti globálnímu oteplování: pouze obnovitelné zdroje a plynovody

Jak se změní Česko? Teplo jako na Jadranu a pořádné sucho, na citrony ale zapomeňte

Tajemství pravěku: Evropané nebyli otrhaní chudáci

Tajemství pravěku: Evropané nebyli otrhaní chudáci

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).