Menu Zavřít

Forbes zveřejnil žebříček 100 nejbohatších Čechů za rok 2022. Obsazení první desítky zůstalo stejné, vévodí mu vdova po Kellnerovi

5. 10. 2022
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Časopis Forbes zveřejnil svůj tradiční žebříček nejbohatších Čechů. Podobně jako vloni jej opanovala Renáta Kellnerová s rodinou

  • Také na dalších místech v první pětce se nic nezměnilo. Druhý je Karel Komárek následovaný Radovanem Vítkem, Danielem Křetínským a Andrejem Babišem

  • Celkové jmění stovky nejbohatších se rozrostlo o 460 miliard korun na hodnotu 2,1 bilionu

  • Co do velikosti majetku si významně polepšili například vlastníci firem působících v oblasti energetiky. Křetínský přidal 31 miliard, majitel Sev.en Energy Pavel Tykač dokonce padesát

Stalo se již tradicí, že začátkem října zveřejňuje časopis Forbes přehled stovky nejbohatších Čechů a Češek. A nejinak je tomu i letos. Zajímavé přitom je, že ačkoliv jejich celkový majetek narostl na více než 2,1 bilionu korun, obsazení v první desítce zůstalo stejné. Měnily se pouze pozice – i když až v její druhé půlce.

Čelu žebříčku nadále vévodí Renáta Kellnerová s rodinou. Vdova po vloni tragicky zesnulém majiteli skupiny PPF Petru Kellnerovi disponuje dle Forbesu jměním v hodnotě 382,9 miliardy korun. O zhruba polovinu méně pak vlastní druhý v pořadí Karel Komárek, jehož podnikání je spjato především s investiční skupinou KKCG. Ta je aktivní v oblastech energetiky, informačních technologií, realit a loterie a herního průmyslu. Majetek třiapadesátiletého byznysmena z Hodonína odhaduje redakce časopisu na 190,2 miliardy korun. O dalších 46,2 miliardy méně pak má realitní magnát Radovan Vítek.    

Podnikat v energetice se vyplácí

Ani na čtvrté a páté pozici nenastala ve srovnání s rokem 2021 žádná změna. Obsadili je Daniel Křetínský a Andrej Babiš. Prvně jmenovaný letos například skrze skupinu EC Investments, kterou vlastní spolu se svým dlouholetým obchodním partnerem a slovenským miliardářem Patrikem Tkáčem, majetkově vstoupil do vývojářského studia Divr Labs. Výše investice přitom byla odhadována na částku několika set milionů korun.

Sázka na virtuální realitu. Křetínský s Tkáčem koupili za stovky milionů většinový podíl v českém herním studiu Divr Labs
Přečtěte si také:

Sázka na virtuální realitu. Křetínský s Tkáčem koupili za stovky milionů většinový podíl v českém herním studiu Divr Labs

Za skutečnost, že si co do celkového jmění polepšil o bezmála 31 miliard korun, však vděčí něčemu docela jinému. Křetínského bohatství se zvětšuje zejména díky rostoucím ziskům jeho společnosti EPH, jež žene vzhůru současná energetická krize.

O dvě příčky oproti loňsku si tentokrát polepšil další energetický magnát, a sice Pavel Tykač. Také majitel elektráren v Chvaleticích a Počeradech, jež ovládá skrze skupinu Sev.en Energy, těží z aktuální situace na trhu a jeho jmění se rychle rozrůstá. Dle kvalifikovaného odhadu Forbesu se zvětšilo o 50,6 miliardy korun na aktuálních 84 miliard.

Jako sedmý se s 81 miliardami umístil Aleš Zavoral následovaný Pavlem Baudišem (54,5 miliardy korun), Markem Dospivou (36 miliard korun) a Eduardem Kučerou (32,4 miliardy korun). O Baudišovi s Kučerou bylo letos v médiích hodně slyšet, a to v souvislosti s prodejem jejich Avastu americké společnosti NortonLifeLock. Transakci za 8,6 miliardy dolarů (přibližně 190 miliard korun), respektive plánovanou fúzi, obě firmy dokončily v půlce září.

Menšík namísto Samarase

Při sestavování svého tradičního žebříčku českých miliardářů Forbes zohledňuje hned několik faktorů najednou. Využívá veřejně dostupné informace o firmách, jež těmto podnikatelům a podnikatelkám patří, konzultuje je s jejich šéfy i finančními řediteli, stejně tak jako s odborníky z poradenských společností. Zároveň přihlíží k aktuálnímu dění na trzích a tomu, za kolik se podobné podniky v současnosti prodávají a oceňují jinde ve světě.

Miliardář, kam se podíváš. Nejbohatší vrstva společnosti se loni opět rozrostla, investovat chce do kryptoměn
Přečtěte si také:

Miliardář, kam se podíváš. Nejbohatší vrstva společnosti se loni opět rozrostla, investovat chce do kryptoměn

Ve srovnání s loňskem se majetek stovky nejbohatších tuzemských byznysmenů navýšil o 460 miliard korun. Vzrostla i spodní hranici pro zařazení do žebříčku. Zatímco před rokem stačilo oplývat jměním ve výši 2,5 miliardy korun, tentokrát to bylo o 600 milionů víc.

CIF24

Z tohoto důvodu žebříček opustili například majitel značky Kofola Jannis Samaras či Martin Burda z Palace Capital. Nově naopak přibyli Radoslava Štěpánková s rodinou, majitel stavebnin Pro-Doma Josef Mařinec či Michal Menšík z Dodo.

Žebříček 100 nejbohatších Čechů

Pořadí Jméno Majetek (v mld. Kč) Hlavní firma Změna vůči loňsku
1. Renáta Kellnerová s rodinou 382,9 PPF
2. Karel Komárek 190,2 KKCG 0
3. Radovan Vítek 144 CPIPG
4. Daniel Křetínský 118,6 EHP
5. Andrej Babiš 107,8 Agrofert 0
6. Pavel Tykač 84 Sev.en Energy –2
7. Aleš Zavoral 81 Alza +1
8. Pavel Baudiš 54,5 Avast +1
9. Marek Dospiva 36 Penta –1
10. Eduard Kučera 32,4 Avast +1
Zdroj: Forbes.cz
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).