Menu Zavřít

Elektrický dron má udržet člověka půl hodiny ve vzduchu

1. 7. 2017
Autor: Neva Aerospace

Britská společnost Neva Aerospace představila svůj příspěvek k rozrůstající se rodině jednomístných létajících strojů - „čtyřkolku“ AirQuadOne na elektrický pohon. Společnost se specializuje na výrobu dronů.

Konsorcium pěti evropských firem sdružených do Neva Aerospace zaujala svým konceptem elektrické čtyřkolky, jež bude schopná kromě nákladu převážet i člověka.

Představuje tak pravděpodobnou budoucnost dopravy, napsal wired.com.

Jak vypadá elektrodron AirQuadOne

Elektricky poháněné vrtule mají umožnit kolmý start, které firma již používá do svých dronů. Celý AirQuadOne má vážit 530 kilogramů, z toho na baterie připadne 150 kilogramů. Pilot včetně kombinézy může vážit 100 kilogramů.

Létající stroj má dosáhnout rychlosti 80 km/h a ve vzduchu by měl vydržet až 30 minut. Dolet má být 40 kilometrů, což by mělo pro přepravu ve městě stačit. Samozřejmostí je kolmý start i přistání.

Nový koncept je dalším z mnoha, které se označují jako „létající auta“, jež mají v budoucnu nahradit osobní přepravu, zejména ve městech sužovaných častými dopravními zácpami.

Nyní se snaží firma přesvědčit regulátory letecké dopravy, aby na tento druh leteckého vozítka dostala licenci.


Jaká byla historie vývoje létajících aut?

Létající auta „útočí“. Podívejte se na budoucnost dopravy


Elektrodron by mohl být využíván nejen pro rekreační sport, ale také jako osobní aerotaxi nebo pro armádní účely. Bezpilotní verze může přepravovat náklad do hmotnosti 100 kilogramů. Uhlíkové části mají být vyrobeny s recyklovaných materiálů.

Dobíjení by mělo být stejné jako u elektromobilů, u dobíjecích stanic.

Nový směr vývoje přepravy začínají brát vážně i velcí výrobci letadel. Airbus pracuje na projektu Pop.Up ve spolupráci s firmou Italdesign. Elektrický Pop.Up byl představen v březnu na ženevském autosalónu.

Přeprava budoucnosti podle firmy Airbus

KL24

„Tato dimenze dopravy bez pochyb zlepší způsob našeho života a také to, jak se dostat z bodu A do bodu B,“ řekl Mathias Thomsen, hlavní manažer firmy Airbus pro městkou leteckou mobilitu.

Související:

Z Lipska do Berlína za 14 minut? Hyperloop představil plány pro Evropu

Úřady naštvaly „létajícího muže“. Hrozí odchodem z Francie

F1 je nuda, ale řešení je naštěstí nasnadě. Dostane čtyři vrtule a bude umět lítat


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).