Menu Zavřít

V českých ubytovnách vyrůstá 20 tisíc dětí. Zvyšuje se i počet důchodců

11. 4. 2019
Autor: Mladá fronta

Nedostupnost bydlení se v Česku stává vícegeneračním problémem. Loni bylo v bytové nouzi 83 tisíc lidí, z toho čtvrtina nezletilých.

V závažné bytové nouzi se vloni v Česku nacházelo 54 tisíc domácností. To znamená 83 tisíc osob, z nichž je téměř čtvrtina nezletilých, uvedla Platforma pro sociální bydlení. Ta spolu s organizací Lumos půl roku mapovala, kolik lidí v Česku žije v nevyhovujících podmínkách - jen na ubytovnách jde o 17 900 domácností a úplně bez střechy je potom 16 600 domácností.

Alarmující je, že v bytové nouzi právě teď vyrůstá 20 tisíc dětí, strmě stoupá (o 70 procent za poslední tři roky) i počet seniorů na ubytovnách, jak vyplývá z první Zprávy o vyloučení z bydlení, kterou chce Platforma každý rok aktualizovat.

Jak by měla česká vláda řešit bytovou krizi?

Sběr dat také ukázal, že ani obce samotné, které by se měly o lidi v bytové nouzi starat, nemají jejich evidenci. „Data ukazují, že dvě třetiny obcí s největší koncentrací bytové nouze rodin prakticky neposkytují sociální byty,“ doplňuje analytik organizace Lumos Jan Klusáček.

Polovina domácností, která je u nás vyloučena z normálního bydlení, žije na území pouhých 14 obcí s rozšířenou působností. Zvláště tyto obce si s řešením situace poradí samy jen stěží. Jedná se například o Prahu (9810 domácností), Ostravu (4230), Brno (1990), Olomouc (1060) a Ústí nad Labem (1080).

 Česko v bytové nouzi

Důsledkem toho, že stát nedokázal přijmout zákon o sociálním bydlení, který by nastavil pravidla a dal obcím povinnosti, ale i nástroje, aby mohly problém řešit, je určité vzduchoprázdno a onen medializovaný obchod s chudobou. Politika sociálního bydlení se zredukovala především na poskytování příplatku a doplatku na bydlení a současný program Výstavba, který spouští ministerstvo pro místní rozvoj, zákon nenahradí. Šéfka rozvoje Kateřina Dostálová (ANO) se nicméně nebrání vzniku poslanecké iniciativy, která by mohla zákon připravit.

V bludném kruhu chudoby. V Česku přibývá kočovníků

 ilustrační foto

Čtěte také:

Chudobou je ohrožena desetina Čechů

Metr za sedm tisíc. Praha dál rozprodává byty pod tržní cenou

Městské byty mají zůstat sociálně potřebným, říká pražský radní pro bydlení Adam Zábranský

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

Praha odebere městské byty soudcům a státním zástupcům. Pronajme je sociálně slabým

CIF24

Příspěvek na péči lze navýšit až o dva tisíce korun

Výstavba to nezachrání. Obce čekají na zákon o sociálním bydlení

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).