Menu Zavřít

Čím dál nedostupnější bydlení: Praha už je dražší než Mnichov

28. 8. 2018
Autor: Novák Tomáš/Euro

Praha se začíná vzdalovat v dostupnosti bydlení nejen ostatním českým městům. Utíká i jiným evropským metropolím. Bohužel opět tím špatným směrem.

Ze srovnání poměru cen bytů a hrubých ročních příjmů, které provedla společnost KPMG, vyplynulo, že Pražan potřeboval v roce 2017 na pořízení průměrného nového bytu 12,3 hrubého ročního platu, zatímco v Mnichově, kde jsou obecně byty i na Německo velmi drahé a dostupnost bydlení se stala politickou prioritou, musel občan šetřit necelých deset let. Ve Vídni se podařilo průměr oproti roku 2016 o trochu vylepšit na 9,5 roku. Dobře se má z tohoto pohledu Varšavan, který na byt vydělává zhruba šest let, tedy polovinu doby, co Pražan.

 Dostupnost reality

Když se podíváme na aktuální srovnání průměrných cen bytů v českých krajských městech na serveru RealityMIX s hrubým příjmem podle Českého statistického úřadu, vyjde nám, že rozdíly v dostupnosti bytů uvnitř země mohou být mnohem víc propastné než vzájemné porovnání evropských hlavních měst.

Suverénně nejlépe jsou na tom Ústečtí, kteří na byt spoří zhruba tři roky, což je skoro čtyřikrát méně než Pražan. Dobře je na tom i Ostravan se čtyřmi lety a kousek. Celkem očekávaně je po Praze (aktuálně 14,3 hrubého ročního platu) nejhorší dostupnost bytů v Brně (12,3 hrubého ročního platu), následují Karlovy Vary (10) a Olomouc (9,5), jejich obyvatelé jsou na tom podobně jako Mnichovan a Bratislavan. Více než osm let na byt šetří ale i obyvatel Hradce Králové nebo Plzně. Podobně jako Varšavan je na tom obyvatel Jihlavy.

 Praha a sousední metropole

Přečtěte si komentář: Regulace hypoték - před půstem hostina?

Makrooko Miroslava Zámečníka

Dále čtěte:

Nové byty v Praze znovu zdražily. Cena za metr čtvereční překonala 100 tisíc

V Česku startuje první fond investující do nájmů. Chce koupit nemovitosti za miliardu

MMF24

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).