Menu Zavřít

Dobrý rok ve Chvaleticích: Tykačova elektrárna loni vydělala přes 700 milionů

29. 7. 2019
Autor: ČTK

Mimořádně vysoký zisk 713,5 milionu korun vykázala v loňském roce společnost Sev.en EC, vlastník a provozovatel uhelné elektrárny Chvaletice. O rok dříve tato firma, náležící do energetické skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače, vydělala 431 milionů. Jak společnost uvedla v nedávno zveřejněné výroční zprávě za rok 2018, zisk vylepšily i některé mimořádné vlivy.

Konkrétně se jedná o vyplacení bankovní záruky ve výši 250 milionů korun. Nejmenovaná banka se totiž zaručila za společnost Královopolská RIA, že zvládne včas a v požadované kvalitě provést modernizaci 3. a 4. bloku elektrárny. Firma to však nezvládla a před dvěma lety skončila v bankrotu. Obě firmy se dodnes soudí a vzájemně na sebe svalují vinu za vzniklé problémy.

Tržby za prodej elektřiny a souvisejících služeb loni dosáhly 4,315 miliardy korun, což představuje nárůst o 37 procent. Chvaletická elektrárna spaluje mostecké hnědé uhlí, a to ve čtyřech blocích o celkovém výkonu 820 megawattů. Dvojice bloků již prošla modernizačním programem, který vedl k poklesu emisí škodlivých látek. Zbývající dvojici bloků chce vlastník modernizovat v nejbližších letech.


Emisní výjimka pro chvaletickou elektrárnu Pardubicím nevadí, neodvolaly se

Souhlasíte s výjimkou, která umožní elektrárně Chvaletice vypouštět nadlimitní emise rtuti a dalších škodlivin?


Proti provozu elektrárny protestuje hnutí Greenpeace i další ekologické organizace. Vadí jim hlavně nedodržování emisních limitů škodlivých látek. Pardubický kraj vyhověl podané žádosti a letos na přelomu června a července udělil firmě Sev.en EC výjimku z plnění limitů emisí rtuti a oxidů dusíku. Protestující aktivisté následně blokovali vstup do elektrárny.

Chvaletická elektrárna se v posledních týdnech „zviditelnila“ i jinak. Skupina Sev.en se v polovině června pochlubila, že zabránila výpadku dodávek elektřiny - takzvanému blackoutu - na Kolínsku, Nymbursku a Benešovsku. Státem vlastněný provozovatel elektrické soustavy ČEPS však později toto tvrzení popřel, žádný blackout ve středních Čechách prý nehrozil. Toto vyjádření hojně citovali ekologové, podle kterých skupina Sev.en šíří fake news s cílem ovlivnit veřejnost ve svůj prospěch.

Elektrárna Chvaletice
• Hnědouhelná elektrárna se čtyřmi bloky o celkovém výkonu 820 MW vyrostla v letech 1973 až 1979 asi 20 kilometrů západně od Pardubic v místech, kde se předtím těžil pyrit.
• K zásobování elektrárny uhlím ze severních Čech byl na Labi vybudován přístav fungující od roku 1977, ze kterého se uhlí do areálu dopravovalo pásovými dopravníky. Od roku 1996 se uhlí do Chvaletic dováží vlaky.
• V letech 1997 a 1998 dostala elektrárna ve dvou etapách odsiřovací zařízení. Jako jeden z nejdražších zdrojů se ji ČEZ rozhodl prodat a v září 2010 ji proto vyčlenil do zvláštní akciové společnosti. Hovořilo se také o tom, že pokud si ČEZ elektrárnu ponechá, ukončí v ní v roce 2016 výrobu elektřiny.
• Koncem roku 2010 chystal ČEZ směnu chvaletické elektrárny s Energetickým a průmyslovým holdingem. Na oplátku měl ČEZ získat rozvody tepla v severních Čechách a firmu Energotrans. Transakce se nakonec neuskutečnila.
• V březnu 2013 ČEZ oznámil, že Chvaletice prodá těžební firmě Litvínovská uhelná za 4,12 miliardy korun. O elektrárnu se neúspěšně ucházel ještě Energetický a průmyslový holding.
• Nový vlastník Litvínovská uhelná uvedl, že chce prodloužit životnost elektrárny až do roku 2029. V srpnu 2015 přejmenoval společnost Elektrárna Chvaletice, a.s. na Sev.en EC, a.s. Společnost má základní kapitál 2,027 miliardy korun a jejím jediným akcionářem je kyperská Indoverse (Czech) Coal Investments Limited ze skupiny Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače.
• V současnosti je elektrárna Chvaletice dle vlastních internetových stránek třetím největším výrobcem elektřiny v České republice s desetiprocentním podílem na českém trhu výroby elektrické energie. Má 325 zaměstnanců. Její čtyři bloky loni vyprodukovaly 4,7 TWh elektrické energie. Elektrárna vyrábí také teplo pro obce Chvaletice a Trnávka. V letech 2016 až 2018 elektrárna provedla opravy a ekologizaci 3. a 4. bloku, chystá se obdobná akce pro 1. a 2. blok.

Čtěte více:

Znečišťovatelé budou moci vypouštět až 40 procent rtuti nad limit

Požadují výjimky, podávají žaloby: energetiky tráví rtuť

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

CONTENT24

Češi, ropáci Evropy. Špinavější města má už jen Polsko

Miliardové náklady. Investice po zpřísnění emisního limitu si nemůže dovolit každý

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).