Menu Zavřít

Do hry se vrátili spekulanti, komentuje soupeření zbrojařů Hynek

Autor: Michael Tomeš

Mezi českými zbrojaři to občas zajiskří, ale atmosféra je mnohem lepší než v 90. letech. Tvrdí to aspoň Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. „Firmy se brání, pokud mají pocit, že je něco špatně,“ říká v rozhovoru pro týdeník Euro.

Jaké vztahy dnes panují mezi českými zbrojaři?

Mezilidské vztahy jsou v životě to nejsložitější. V našem oboru to není jiné, ale vztahy jsou vždy korektní. Občas to sice zajiskří, ale žádné podpásovky nezaznamenávám. V 90. letech, ještě před vznikem naší asociace, to bylo podstatně horší.

V čerstvé paměti je několik veřejných střetů - třeba kvůli neprůstřelným vestám nebo obrněncům pro českou armádu. Proč zbrojaři nedokážou najít společnou řeč?

Těch důvodů je celá řada. Od ne vždy dobře vypsaných výběrových řízení přes komplikované zákony a další hloupé prováděcí předpisy. Nedávno jsme srovnávali časový postup zakázek dnes a před deseti lety. Dnes je byrokracie tak velká, že firmy nemají v podstatě žádný čas na výrobu a dodávky. Zkušení lidé z ministerstva odcházejí a noví z neznalosti mnohdy dělají ukvapená rozhodnutí. Do hry se opět vrátili různí obchodníčci a spekulanti.

Jde tedy o přirozenou reakci?

Mají-li firmy pocit, že je něco špatně, pak brání své zájmy všemi možnými, ale vždy zákonnými prostředky. Což ale pak může vést ke zrušení tendrů a armáda nedostane to, co potřebuje.


Zbrojařské klany se perou o stomiliardové zakázky. Přečtěte si o tom

 Vojáci české armády


Uklidňujete někdy i vážnější rozepře?

Ve stanovách naší asociace je, že hájíme zájmy společné, ale i individuální, pokud nejsou v rozporu se zájmy jiného člena. To v takových případech našim členům připomínám. Samozřejmě se občas stane, že u někoho vybuchnou emoce. Ale když opadnou, nastoupí rozum a najde se řešení.

Český trh není nijak velký, neprospělo by firmám, kdyby táhly za jeden provaz a byly tak silnější i proti zahraniční konkurenci?

To si myslím i já. Proto se snažím vést české výrobce ke spolupráci. Ale je potřeba, abychom v tom měli podporu i na sekci vyzbrojování ministerstva obrany.

Obrana ale nedávno - za Karly Šlechtové - sekci průmyslové spolupráce zrušila.

Činnost sekce pod vedením náměstka Tomáše Kuchty hodnotil český průmysl velmi dobře. Často jsem od našich členů slýchal, že když už akviziční proces na ministerstvu nefunguje, tak aspoň cítí podporu při svých exportních aktivitách. Po reorganizaci, která vedla k převedení odboru průmyslové spolupráce pod sekci vyzbrojování a odchodu pana Kuchty do diplomacie, firmy už nechválí nic.

Dále čtěte:

Těžká hodina paní Karly. Vyšetřování miliardových zbrojních kontraktů odhalilo pnutí uvnitř hnutí ANO

Dobrá zpráva pro Saab: soutěž nebude, obrana dá miliony přímo

Těžká hodina paní Karly. Vyšetřování miliardových zbrojních kontraktů odhalilo pnutí uvnitř hnutí ANO

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

KL24

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

Nový pluk? Armáda chce stovku bojových vozidel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).