Menu Zavřít

Výcvikové středisko pro vojáky v Doupově? Až po roce 2025

Autor: Profimedia.cz

Přestože před loňskými sněmovními volbami armáda i ministerstvo obrany tvrdily, že nové výcvikové centrum vznikne v Karlovarském kraji do roku 2021, plány s ním počítají mnohem později.

„Zatím je to ve fázi příprav a analýz, a to jak z pohledu personálu, tak nezbytné infrastruktury. Jedná se ale o priority za horizontem roku 2025,“ potvrzuje Aleš Opata, náčelník generálního štábu. „Před tím vším je pro mne zásadní přezbrojení pozemních a vzdušných sil. Až budeme s tímto hotovi, můžeme plánovat další rozvoj výcvikových kapacit,“ pokračuje dále v rozhovoru pro resortní magazín A report.

Jde tak o poměrně zásadní posun. Loni 10. října totiž Opatův předchůdce Josef Bečvář přímo v Karlových Varech tvrdil, že výcvikové centrum pro nové vojáky vznikne na okraji vojenského újezdu Hradiště v Doupově mnohem rychleji. „Počítáme, že by středisko mohlo začít fungovat za čtyři roky,“ řekl tehdy Bečvář.


K tématu čtěte:

Armáda investuje do výstavby a rekonstrukcí výcvikových zařízení miliardu

Ještě větší blábol, než jsme čekali

Jak se dělá kampaň? Ve vojenském vrtulníku

Ondřej Stratilík


I proto je pravděpodobné, že 10. října šlo spíše o předvolební akci než o prezentování promyšlených plánů. Na brífinku se vedle Bečváře objevil i Martin Stropnický (ANO) a především lídr karlovarské kandidátky Babišova hnutí Dan Ťok a místní hejtmanka a čtyřka na kandidátní listině Jana Vildumetzová. Během voleb 20. a 21. října 2017 pak v kraji ANO vyhrálo.

Kromě výstavby posádky v Doupově obrana 10. října 2017 slíbila i vybudování nové vojenské školy a pomoc s provozováním karlovarského letiště. Z nápadu na vznik vzdělávacího ústavu už se ustoupilo. O nový speciální obor na sokolovské průmyslovce byl enormně malý zájem, přijímačkami úspěšně prošli jen dva žáci.

EBF24

Dále čtěte:

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

 Ministr vnitra Lubomír Metnar


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).