Menu Zavřít

Stoprocentně letos. Metnar chce izraelské radary

29. 6. 2018
Autor: čtk

Ani probíhající policejní vyšetřování nemusí být podle nového ministra obrany překážkou k nákupu radarů MADR za pět miliard.

“Možná to nebude ani v řádu měsíců, stoprocentně to bude letos,” odpověděl Lubomír Metnar (za ANO) týdeníku Euro, kdy podepíše strategickou zakázku. Problém nevidí ani v tom, že na obchod si posvítila Vojenská policie. Podle Metnara vyšetřuje jen některé dílčí aspekty nákupu.

Pořízení osmi souprav radarů MADR od izraelského výrobce Elta Systems schválil resort už v prosinci 2016. Bývalý ministr obrany Martin Stropnický ani jeho nástupkyně Karla Šlechtová (oba za ANO) se však k podpisu kontraktu neodhodlali.


Čtěte více o nedávném dění na rezortu obrany:

Těžká hodina paní Karly. Vyšetřování miliardových zbrojních kontraktů odhalilo pnutí uvnitř hnutí ANO

 Ministryně obrany Karla Šlechtová


Během pátečního setkání probral Metnar s Alešem Opatou, náčelníkem generálního štábu, i další věci. Třeba financování armády.

Podle Opaty není důležité, že programové prohlášení vlády neobsahuje slib růstu obranného rozpočtu na 2 procenta HDP, jak požaduje NATO. “Je to závazek státu, nikoliv vlády,” vysvětlil svůj postoj Opata.

Lubomír Metnar nicméně bere růst rozpočtu jako samozřejmost a tak to podle něj vnímá i vláda. Má prý záruky, že do roku 2021 vystoupají obranné výdaje na 90 miliard korun, což je 1,4 procenta HDP. Letos ozbrojené síly hospodaří s 58 miliardami.

EBF24

Dále čtěte:

Jak si Martin a Karla dělali z obrany dort

Když si Šlechtová lehala, postel už hořela

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).