Menu Zavřít

Deset nejvlivnějších Čechů v Dubaji a dalších emirátech

10. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pro české firmy a vrcholné manažery se v Dubaji znovu otevírá mnoho zajímavých příležitostí. Podívejte se na výběr těch nejúspěšnějších.

Pavel Jirát

specialista na telekomunikace, Apple

 Pavel Jirát,  specialista na telekomunikace, Apple

V Dubaji působí už pět let. Patří mezi nejvýše postavené Čechy v místních korporacích. V telekomunikačním byznysu začínal před téměř dvaceti lety u tehdejšího českého operátora Oskar, kde měl na starosti rebranding na značku Vodafone a velmi úspěšný firemní časopis ČiliChili. Do Emirátů přišel ze Švédska, kde pracoval pro tamního operátora Tele 2. Podle jeho vlastních slov mu začala chybět „ta bláznivá a chaotická dynamika Blízkého východu, kdy ty věci se pořád ještě dějou intuitivně, a ne jen z chladného kalkulu“.

V Dubaji začal v roce 2013 pracovat pro největší telekomunikační skupinu na Blízkém východě a nejhodnotnější dubajskou společnost Etisalat jako ředitel pro digitální a cloudové služby. Tři roky rozvíjel byznys pro společnost nejen v Emirátech, ale také v Maroku, Egyptě, Nigérii či Pákistánu, tedy všude, kde je Etisalat jedním z klíčových hráčů na trhu.

Posléze pracoval jako dubajský ředitel pro portugalskou společnost Timwe, která se zabývá mobilními platbami. A konečně letos v dubnu zakotvil v Applu a v Dubaji pro něj zvyšuje příjmy z B2B odvětví. Operátoři a technologické společnosti se podle něj stále více soustřeďují na zákazníky z řad korporací kvůli vyšším a stabilnějším příjmům, ochotnému přijímání technologií i loajalitě. A právě v Dubaji, kde sídlí stovky poboček známých zahraničních firem, je velké budoucí odbytiště například pro software iOS. V Dubaji zůstává také proto, že pracovat se tam díky nulovým daním z příjmu stále vyplatí víc než v západní Evropě.

Pavel Foubík

prezident České obchodní komory v Dubaji a v severních emirátech

 Pavel Foubík, prezident České obchodní komory v Dubaji a v severních emirátech

Už je to 15 let, co byl Pavel Foubík s rodinou v Dubaji na dovolené. Jako zakladatel firmy Brudra prodávající pracovní oděvy jezdil do Dubaje o ramadánu pravidelně. Ale tenkrát se na něj usmálo nečekané štěstí. Vydal se směrem z hotelu do pouště, neodolal a jednomu Indovi ve stánku zaplatil rezervační poplatek na byt, který se v oblasti stavěl. Aniž by to Pavel Foubík tušil, developer ho coby budoucího klienta zařadil do loterie a šťastlivec z Prahy tehdy byt v poušti skutečně vyhrál.
To byl začátek. Před čtyřmi lety stál u zrodu prvního oficiálního hospodářského sdružení Čechů v Emirátech - Czech Business Councilu (České obchodní komory).

Komora registruje zhruba 200 firem či jednotlivců a její záběr je skutečně široký: pomáhá českým lékařům získávat licence, byznysmenům zakázky, ale i mladým najít budoucí uplatnění. Z její podpory mohl těžit například český ortoped Milan Handl, který dnes může v Dubaji provádět až tři operace týdně či studentka Leona Jírová, která díky stáži v komoře zrovna nastupuje do jedné dubajské marketingové firmy.

V poslední době komora pomohla realizovat zakázku za čtvrt miliardy korun pardubické firmě Montáže Brož, která se loni podílela na dodávce regálových systémů pro automatizovanou obsluhu ve skladových halách společnosti Landmark (místního konkurenta Amazonu). Foubík upozorňuje na to, že kromě zahraničních firem působících v Dubaji si začaly své dodavatele pečlivěji vybírat i vládní společnosti. Konkurence tak oproti minulosti obrovsky vzrostla. Klíčové jsou podle něj reference, na které Arabové dají více, než je v Evropě zvykem.

Vadim Horna

globální obchodní ředitel, Lasvit

 Vadim Horna, globální obchodní ředitel, Lasvit

Jestli nějaká značka Česko v Dubaji skutečně proslavila, pak je to novoborský výrobce svítidel a skleněné architektury Lasvit Leona Jakimiče. A jeho klíčovým mužem, díky němuž se firma dokázala dostat k nejlukrativnějším zakázkám na Blízkém východě, je právě Vadim Horna. Do Dubaje přijel ještě coby student pražské VŠE v roce 2008, ubytoval se v hotelovém pokoji a začal obcházet potenciální arabské zákazníky. Vydržel to tak dlouho, dokud nezískal první kontrakt. Dnes visí lustry od Lasvitu ve stanicích dubajského metra (například stranice BurJuman) nebo v přepychovém hotelu Palazzo Versace - tady poutá pozornost ikonický lustr připomínající medúzu. Právě díky zakázkám z Dubaje se z Lasvitu stala globálně úspěšná značka. Otevřely se jí dveře dál do Asie, například do Šanghaje či do Bangkoku. Horna v Dubaji působí také kvůli strategické poloze města: je odsud stejně daleko do Prahy i do Šanghaje či Hongkongu, a za pouhých šest hodin může být člověk přímo na místě.

Marcel Kusín

výrobce plastových oken a dveří, Euwin

 Marcel Kusín, výrobce plastových oken a dveří, Euwin

Podobně jako Pavel Foubík jel i Marcel Kusín do Spojených arabských emirátů nejprve na dovolenou. To bylo v polovině minulého desetiletí. Když viděl neskutečné příležitosti, které se tehdy na břehu Perského zálivu nabízely, už tam zůstal. V roce 2006 postavil s kolegou továrnu na výrobu plastových oken a dveří, což bylo tenkrát zboží, které tamnímu trhu velmi chybělo. Jde zatím o první a jedinou výrobní investici z Česka v Emirátech.

Výrobní hala na okna a dveře vyrostla ve volné obchodní zóně Al Hamriya v emirátu Šarjah nedaleko Dubaje. Právě tady začíná podnikat mnoho malých a středně velkých firem. Pozemky jsou tu levnější a podmínky k podnikání ve zvláštních zónách přívětivější. Kusín zaměstnal desítky lidí, z toho i několik odborníků z Česka. Rychle také poznal, jak kulturní odlišnosti ovlivňují byznys v arabských zemích.

Pro úspěch při obchodním jednání Marcel Kusín obvykle doporučuje nadsadit prodejní cenu alespoň o 30 procent výš, než za kterou ji chcete opravdu prodat.


Optimističtí boháči. Většina milionářů věří, že se dožije 100 let

 Miliardář David Rockefeller se dožil 101 let. Na snímku z roku 2006.


David Brož

viceprezident pro mezinárodní vztahy a spolupráci mezi aerolinkami, Emirates

 David Brož, viceprezident pro mezinárodní vztahy a spolupráci mezi aerolinkami, Emirates

Je patrně nejvýše postaveným Čechem v dubajském korporátním světě, ačkoliv se o něm moc neví. V Emirates působí už téměř 20 let, na starost má především komunikaci s leteckými asociacemi a vládami zemí, kam Emirates létají. Letectví zůstává poměrně regulovaným odvětvím, a Brož se tak snaží získávat pro Emirates nové trhy zejména vyjednáváním se zahraničními vládami a přes mezivládní dohody o leteckých službách.

Pracuje pro čtvrtou největší leteckou společnost na světě v počtu přepravených cestujících.
Emirates jsou spolu se sesterskou nízkonákladovou společností Flydubai vlastněné dubajskou vládou, a jsou tak typickou ukázkou centrálně řízené dubajské ekonomiky.

David Brož je navíc od roku 2013 členem jednoho z výborů Mezinárodní asociace leteckých dopravců. Před svým odchodem do Dubaje působil dlouhé roky v ČSA v pozici klíčového manažera.

Luboš Říha

obchodník s diamanty, developer, Diamonds International Corporation

 Luboš Říha, obchodník s diamanty, developer, Diamonds International Corporation

Jediný Čech, který představil plán postavit ve Spojených arabských emirátech vlastní resort. Tři čtvrtě hodiny od Dubaje, v nejsevernějším ze sedmi emirátů Rás al-Chajma chce český šperkař postavit téměř 600 apartmánů a pětihvězdičkový hotel na umělém ostrově Al Marjan. Celá stavba má vyjít na tři miliardy korun, ale zatím se do země nekoplo. Umělý ostrov je hotový, Říhův projekt však zatím stojí.

Říha do Dubaje přesídlil před několika lety a založil tu uklízecí firmu, k níž postupně přidal údržbu budov a stavební činnost. Teprve poté se dostal k developmentu. Klientům nabízí i výhody rezidentury. Ke každé nemovitosti totiž majitel získá vízum a logicky také svou firmu s bankovním účtem. A z příjmů se tu daně neplatí.

Říha navíc před třemi lety otevřel v Dubaji diamantový showroom, a ve městě dokonce část šperků ve spolupráci s místní firmou vyrábí.


Přečtěte si také: Bezpečnost a nízká dědická daň. Milionáři se stěhují do Austrálie

 Centrum Sydney


Jan Kužel

personální ředitel, Honeywell

 Jan Kužel, personální ředitel, Honeywell

Je jedním z nejdůležitějších českých manažerů v Dubaji. Plně zodpovídá za benefity 30 tisíců zaměstnanců Honeywellu ve 45 zemích Evropy, Blízkého východu či Afriky. Dříve působil v dubajské pobočce globální personální firmy Hay Group.

Ondřej Soška

byznysový poradce, Salficon

 Ondřej Soška, byznysový poradce, Salficon

Bývalý šéf dubajského zastoupení výrobce svítidel a sklářských výrobků Preciosa rozjel před několika lety v Emirátech svůj vlastní byznys. Založil místní poradenskou společnost Salficon, která pomáhá podnikatelům při průzkumu dubajského trhu, založení tamní firmy, navázání kontaktu s případnými klienty nebo v oblasti HR. Soška je kromě toho viceprezidentem České obchodní komory v Dubaji a severních emirátech.

Kateřina Dixon

marketingová ředitelka, resort Fairmont the Palm

 Kateřina Dixon, marketingová ředitelka, resort Fairmont the Palm

Patří mezi nejdéle pracující Čechy v Dubaji a založila zde nakonec i rodinu. Aktuálně pracuje jako šéfka marketingu jednoho z dubajských luxusních pětihvězdičkových resortů Fairmont the Palm na největším umělém ostrově na světě Palm Jumeirah. V Dubaji začínala v roce 2000 a pracovala například pro dubajský InterContinental.

Martin Litvík

ředitel, Vítkovice Trading

 Martin Litvík, ředitel, Vítkovice Trading

Vítkovice patří mezi nejúspěšnější české podniky v Emirátech. Firma tu nabízí především technologie pro zemní plyn, skladovací nádrže, ocelové konstrukce a výrobky přesného strojírenství pro opravny zámořských lodí.

V Abú Dhabí i v Dubaji už získala významný kontrakt na dodávku stanic CNG pro vozidla taxislužby. Litvík působí v Abú Dhabí od roku 2010.

Čtěte také:

Dubaj se probouzí. Hlavní město arabského byznysu připravuje na velkolepé investice

Létající motorky. Postrach dubajských zločinců, ale i policistů

EBF24

Jak vypadá bydlení za víc než půl miliardy? Podívejte se

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).