Menu Zavřít

Kdo je pravý Alibaba? Dubajská kryptoměna se brání žalobě čínského gigantu

12. 4. 2018
Autor: ABBC Foundation

Největší čínský internetový prodejce Alibaba se soudí s tvůrci kryptoměny Alibabacoin. Tvrdí, že dubajská společnost parazituje na jejich jméně a může zmást potenciální zákazníky, kteří si mohou myslet, že se Alibaba vydala na pole kryptoměn.

Alibaba zažalovala dubajskou společnost, která vystupuje také pod jménem ABBC Foundation, minulý týden ve Spojených státech a jen několik hodin nato přišel předběžný soudní zákaz. Alibabacoin teď stojí před úkolem přesvědčit, že se nesnaží na jménu čínského prodejce přiživit. Zatím požádala o zrušení zákazu.

V žalobě Alibaba uvádí, že používání jejího jména dubajskou kryptoměnou opakovaně a záměrně mate zákazníky, kteří si myslí, že je čínský prodejce s kryptoměnou přímo svázaný, nebo ji podporuje. Zároveň dodává, že se Alibabacoin nesnaží s možným zmatením zákazníků nic dělat.


Jak zkrotit kryptoměny? Poplatek za data má ulehčit blockchainu

Kryptoměny a správa dat, ilustrační foto


Představitelé Alibabacoinu tvrdí, že na slavné literární jméno nemůže mít nikdo monopol. „Legenda o Alibabovi pracuje s kouzly, zlatými mincemi a frází ‚Sezame, otevři se‘. ABBC má plné právo užívat toto slovo v oblasti, kde se společnost Alibaba neangažuje,“ uvedli představitelé Alibabacoinu v prohlášení. Podle nich mají jméno Alibaba ve svém názvu jen v Dubaji desítky společností.

Potenciálnímu zmatení zákazníků podle nich zamezil zákaz ICO Alibabacoinu v Číně, ke kterému došlo už loni v září.

Po oznámení žaloby se na oficiálních stránkách Alibabacoinu objevilo upozornění, ve kterém se uvádí, že kryptoměna není nijak spjata s čínským internetovým prodejcem a zároveň varuje potenciální zájemce, že nemohou měnu prodávat a kupovat například v Číně, Kanadě, nebo Spojených státech.

BRAND24

Přečtěte si další články z rubriky Kryptoměny:

Hodnota bitcoinu vzroste až 40násobně, myslí si jeden z největších investorů

Miliardář Soros chce začít obchodovat s kryptoměnami

Levný kanadský proud přivábil těžaře kryptoměn. Québec vyhlásil stop stav

Kuriózní riziko kryptoměn. Blockchain obsahuje ilegální data, včetně dětské pornografie

Snowden: Americké tajné služby sledují držitele bitcoinů

Edward Snowden sice v listopadu obdržel Stuttgartskou mírovou cenu od německé občanské iniciativy Die AnStifter, osobně převzít si ji ale kvůli ruskému exilu nemohl.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).