Menu Zavřít

Deset nejbohatších Čechů a Slováků: v čele Kellner, Babiše předskočili Vítek a Komárek

28. 9. 2019
Autor: čtk

První místo v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků drží s přehledem Petr Kellner. Za ním se ale pořadí změnilo. Andrej Babiš klesl ze druhého až na čtvrté místo. Přeskočili ho Radovan Vítek a Karel Komárek. Na českého premiéra už navíc dotírá Daniel Křetínský.

1. Petr Kellner (55)

Majetek: 270 miliard korun

Zdroj: skupina PPF (finance, telekomunikace, reality)

Některé jistoty zkrátka vydrží celá desetiletí. Třeba ta, že Petr Kellner zůstává nejbohatším českým byznysmenem. Letos zatím jeho skupina PPF příliš neexpandovala, nicméně ve fázi přípravy jsou dvě velké transakce. Tou první je zvažovaný odkup televizních stanic skupiny Nova od americké CME. Druhou pak možné uvedení úvěrové společnosti Home Credit, což je nejhodnotnější firemní skupina pod kontrolou PPF, na burzu v Hongkongu. Přípravy nezastavily ani tamní nepokoje.

Značnou pozornost vyvolalo v létě Kellnerovo vyjádření v úvodu výroční zprávy PPF. „Dnešní západní společnost je stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot,“ uvedl. Strhl tím lavinu kritických komentářů, upozorňujících na závislost byznysu PPF na dobrých vztazích České republiky s Ruskem a Čínou.

2. Radovan Vítek (48)

 Radovan Vítek

Majetek: 89 miliard korun

Zdroj: CPI Property Group (nemovitosti)

Svým neformálním vystupováním i odíváním nesplňuje typickou představu o miliardářích. Přesto je dnes Radovan Vítek druhým nejbohatším obyvatelem České republiky. Patří mu ohromné portfolio nemovitostí všech typů. Jeho firemní skupina CPI vlastní pražské kancelářské komplexy Quadrio a Zlatý Anděl, nákupní centra, hotely, byty i logistická centra, a to nejen v Česku, ale i v dalších zemích střední, jižní a západní Evropy. Podle ziskovosti i vlastního kapitálu vychází hodnota Vítkova 88procentního podílu v CPI podobně - zhruba na 90 miliard korun.

Nad touto hodnotou se však vznášejí dva otazníky. O miliardové částky se s Vítkem soudí americký fond Kingstown Capital Management (kvůli údajnému znehodnocení investice do Orco Property Group) a firma Investhold, za kterou stojí miliardáři Marek Čmejla a Jiří Diviš. Ti prý v minulosti pomohli Vítkovi v pozici tichých společníků a nyní se domáhají finanční kompenzace ve výši až 30 miliard korun. CPI jejich nároky popírá.

3. Karel Komárek (50)

 Karel Komárek

Majetek: 80 miliard korun

Zdroj: skupina KKCG (sázky a loterie, těžba ropy a plynu, reality, IT)

Historicky vyrostl na investicích do plynárenských firem a těžební společnosti MND, ale dnes již hlavní část bohatství Karla Komárka tvoří jiný obor. Pod značkou Sazka Group buduje sázkové a loterijní impérium s mezinárodní působností. Zatímco mateřskou skupinu již vlastní stoprocentně (25 procent akcií dokoupil v březnu od Jiřího Šmejce), v Itálii, Rakousku a Řecku je zatím jen menšinovým akcionářem. Ale snaží se to změnit - například i díky nedávné nabídce odkupu akcií řecké společnosti OPAP od ostatních podílníků.

Velké ambice má Komárek také v oboru IT služeb, kde své firmy nedávno sjednotil pod střechou holdingu Aricoma Group. Došlo i na dobré skutky; Karel Komárek patří mezi skupinu mecenášů, kteří zaplatili novou budovu John F. Kennedy Center for the Performing Arts ve Washingtonu.

4. Andrej Babiš (65)

 Andrej Babiš

Majetek: 71 miliard korun

Zdroj: Agrofert (chemický a potravinářský průmysl, zemědělství), fond Hartenberg

Dlouhé roky platilo, že Andrej Babiš zaujímal v žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků druhé místo. Letos už jej neobhájil a meziročně se jeho odhadovaný majetek zmenšil o 20 miliard. Nelze totiž přehlédnout prudce se zhoršující finanční výsledky holdingu Agrofert, jehož čistý zisk se propadl ze 7,8 miliardy korun v roce 2016 na loňských 1,7 miliardy. Některé faktory jsou spíše dočasné (loňské zdražení zemního plynu, restrukturalizace německých pekáren Lieken), jiné nikoliv. Varující je též prudký skok v zadluženosti Agrofertu.

Oslabený Agrofert omezil expanzi, za zmínku stojí z letošních transakcí jen převzetí pekáren United Bakeries. Aby problémů nebylo málo, auditoři Evropské komise v květnu rozhodli, že chemicko-potravinářský koncern nemá nárok na čerpání veřejných dotací a investičních pobídek. Důvod? Andrej Babiš má i po převodu do svěřenského fondu nad Agrofertem nepřímou kontrolu.

5. Daniel Křetínský (44)

 Daniel Křetínský

Majetek: 68 miliard korun

Zdroj: Energetický a průmyslový holding (EPH), EP Industries, Czech Media Invest (energetika, průmysl, média, e-commerce)

Kdo je ten „Daniel Kretinsky“ a co tím sleduje? Dotazy tohoto typu občas dostávají čeští novináři od svých německých a francouzských kolegů. Těžko se na ně odpovídá, ale jedno je jisté: Křetínský rozjel expanzi v západní Evropě ve velkém stylu.

Energetický holding EPH jen od počátku letošního roku stihl převzít tři plynové zásobníky v Bavorsku, uhelnou a plynovou elektrárnu v Severním Irsku a široké portfolio elektráren koncernu Uniper ve Francii. Velkou pozornost dnes Křetínský věnuje oboru maloobchodu a médií. Spolu s Patrikem Tkáčem zkouší postupným nákupem akcií ovládnout německý řetězec Metro (alias Makro) a francouzské Casino. Na nedůvěru narazil ve Francii poté, co koupil významný podíl v deníku Le Monde. Členové jeho redakce mají obavy, zda český „nájezdník“ nenaruší jejich autorskou svobodu.

6. Patrik Tkáč (46)

 Patrik Tkáč

Majetek: 55 miliard korun

Zdroj: prodej podílu v EPH, investice do maloobchodu a médií

Zatímco v případě Daniela Křetínského se mnozí pozastavují nad tím, kde na své nákupy bere peníze, u Patrika Tkáče je to jasné. Jeho bohatství pochází hlavně z prodeje podílu v energetické skupině EPH. Svých 37 procent akcií zpeněžil na počátku roku 2017 za 1,75 miliardy eur. Dostávat je bude ve splátkách po dobu nejméně deseti let.

Uvolněné peníze nyní investuje spolu s Danielem Křetínským - hlavně do maloobchodu a médií. Na rozdíl od svého hyperaktivního kolegy si Patrik Tkáč užívá život rentiéra a finančního investora. Podle nedávné zprávy webu pluska.sk si nechal narůst dlouhé vousy a pořídil si vrtulník Airbus Eurocopter 145 v luxusním provedení.

7. Ivan Chrenko (52)

 Ivan Chrenko

Majetek: 39 miliard korun

Zdroj: HB Reavis (development, reality)

Největší slovenský developer se pozornosti médií vyhýbá a nerad vidí své jméno v žebříčcích miliardářů. Naopak jeho firemní skupina HB Reavis se ráda pochlubí - třeba tím, že stojí za pěti z deseti největších kancelářských budov v Evropské unii ve fázi výstavby. Včetně té vůbec největší, kterou je komplex Nové Nivy v Bratislavě. Současně HB Reavis staví mrakodrap Varso Place ve Varšavě či komplex budov Agora v Budapešti. Ambiciózní plány má také na londýnském realitním trhu. Naopak z Prahy se HB Reavis podle oznámení z počátku letošního roku stahuje.

Chrenkova firma se v tuzemsku zviditelnila hlavně bouráním starého sídla Transgasu na Vinohradech. Tuto údajně významnou památku socialistického brutalismu 70. let chtěla část odborníků zachovat, ale neuspěla.

8. Pavel Baudiš (59)

 Pavel Baudiš

Majetek: 36,5 miliardy korun

Zdroj: antivirový software Avast

Ještě před pěti lety bychom jeho jméno hledali v žebříčku dvaceti nejbohatších Čechů marně. Skokový nárůst majetku Pavla Baudiše se odehrál díky převzetí konkurenční antivirové firmy AVG Technologies a následnému uvedení akcií společnosti Avast na londýnskou burzu. Obchoduje se s nimi i na pražském parketu, kde od loňského května vzrostla cena jedné akcie z 69 korun na současných 107 korun.

Baudiš si na rozdíl od svého kolegy Eduarda Kučery, se kterým Avast v roce 1988 založil, ponechal ve firmě vyšší podíl (konkrétně 27 procent). Díky tomu je dnes výrazně bohatší. Oba zakladatelé Avastu investují část výnosu z prodeje akcií Avastu do jiných oborů. Spolu s Oldřichem Šlemrem a jeho investiční skupinou R2G například ovládli dva velké výrobce netkaných textilií - český PFNonwovens a americký First Quality Nonwovens.

9. Pavel Tykač (55)

 Pavel Tykač

Majetek: 30 miliard korun

Zdroj: skupina Sev.en (energetika, těžební průmysl)

Finanční dravec s historií sahající do 90. let minulého století začal letos opět expandovat - v zahraničí i na domácím českém trhu. Svou energetickou skupinu Severní energetická (Sev.en) rozšířil nákupem tepláren v Kladně a Zlíně. Švýcarskému holdingu Alpiq za ně zaplatil 280 milionů eur (7,2 miliardy korun) a výrazně tak přeplatil další zájemce - ČEZ a EPH. Již v únoru koupil poloviční podíl v energetické skupině InterGen, jež vlastní elektrárenské zdroje v Británii a Austrálii.

Tykačova firemní skupina se též ucházela o uhelné elektrárny v Řecku, ale zatím bez konkrétního výsledku. Do konce tohoto roku se též dozvíme, zda ČEZ potvrdí prodej uhelné elektrárny Počerady o výkonu tisíc megawattů firmě ze skupiny Sev.en. Předem dohodnutá cena dvě miliardy korun zohledňuje fakt, že se jedná o starou elektrárnu na konci životnosti.

10. Jiří Šmejc (47)

 Jiří Šmejc

Majetek: 28 miliard korun

Zdroj: Emma Capital (investice v oboru financí, energetiky a sázek)

EBF24

Do žebříčku deseti nejbohatších Čechů a Slováků pronikl prvně. Za jediný rok zmnožil svůj majetek zhruba o deset miliard korun. Jak toho dosáhl? Letos v dubnu snížil svůj podíl ve skupině Home Credit o 2,5 procentního bodu, za něž od skupiny PPF dostal 5,5 miliardy korun. Za více než 16 miliard korun pak Šmejcova skupina Emma Capital prodala čtvrtinový podíl v Sazka Group. Šmejc od ní obratem koupil chorvatskou sázkovou kancelář SuperSport.

Ani tím neukojil svůj nákupní apetit. K 1. srpnu dokončil převzetí největší rozvodné sítě a prodejce elektřiny v Moldavsku. Tyto firmy koupil spolu s londýnským fondem Duet Private Equity. Jedná se o historicky největší českou investici v Moldavsku, jejíž hodnota ovšem nebyla zatím zveřejněna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).