Menu Zavřít

Podepsáno, schváleno. Křetínského EPH získá aktiva Uniperu ve Francii

4. 7. 2019
Autor: čtk

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získá elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii. Dnes byly podepsány všechny související smlouvy, řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Cenu nespecifikoval. Obě strany už podle něj také získaly všechna potřebná schválení od státních a regulačních orgánů.

EPH přebere od Uniperu všechna jeho aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny. Exkluzivitu na jednání s Uniperem získal Křetínského holding loni v prosinci.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Křetínský se většinovým vlastníkem EPH stal předloni, nyní drží 94 procent akcií holdingu.

„Výrobní portfolio Uniper France je vhodně diverzifikované. Posilujeme svou pozici nejen v oblasti konvenční energetiky, ale i v sektoru výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, konkrétně jde o větrné a solární zdroje. Vedle toho biomasová elektrárna v Provence přispěje k posílení naší pozice v tomto segmentu a vhodně doplňuje naše další elektrárny spalující biomasu ve Velké Británii a Itálii,“ řekl dnes místopředseda představenstva společností EPH a EP Power Europe Jan Špringl.


Přečtěte si: Tykač a Křetínský pokukují po italských elektrárnách


V prosinci Špringl uvedl, že společnost Uniper France je v nelehké situaci, kdy dvě uhelné elektrárny, které jsou základním majetkem společnosti jak z hlediska instalovaného výkonu, tak počtu zaměstnanců, mají na základě rozhodnutí francouzské vlády omezenou časovou perspektivu. „Vzhledem k tomu, že společnost je z velké části organizována kolem těchto aktiv, jejich uzavření bude vyžadovat koncepční reorganizaci a definici nové strategie společnosti. Jsme si zároveň vědomi sociálních aspektů případného uzavření provozu uhelných elektráren,“ řekl tehdy.

V souvislosti s plánovaným vstupem na francouzský trh uzavřel EPH už dříve partnerství se společnosti Total. „Vstupujeme na francouzský trh se strategickým záměrem dále rozvíjet podnikání společnosti Uniper France,“ dodal dnes Špringl.

Dále čtěte:

Draze zaplacené uhlí. Tykač dal za mostecké doly 28 miliard

Křetínského EP Energy loni klesl zisk o pětinu na 7,6 miliardy korun

BRAND24

Proti Křetínskému. Novináři z Le Monde mu chtějí zabránit v získání kontrolního podílu

Křetínského skupině EPIF loni klesl provozní zisk o 5,6 procenta na 1,4 miliardy eur

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).