Menu Zavřít

Dánští vědci: Obnovitelné zdroje budou dobře fungovat i v roce 2100

14. 3. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Dánští odborníci propočítali, jaký vliv budou mít globální změny klimatu na větrné a solární zdroje v Evropě, jež mají hrát v následujících letech v EU stále větší úlohu. Do svých modelů zahrnuli různé scénáře oteplování až do roku 2100. Obnovitelné zdroje podle nich obstojí.

Vědci z dánské university ve městě Aarhus se zaměřili na sektor obnovitelných zdrojů energie – větrných a solárních parků, jejichž podíl na výrobě elektřiny v zemích EU stoupá. Zajímalo je, jak tyto zelené zdroje ovlivní klimatická změna až do roku 2100.

„Vzhledem ke změnám klimatu je důležité zkoumat, do jaké míry budou mít změny přímý dopad na budoucí energetické systémy, jež jsou závislé na počasí,“ vysvětlil dánský tým v časopise Joule.

Obnovitelné zdroje a změna klimatu v Evropě. Zdroj: Joule

Počítali se šesti různými scénáři vývoje klimatu pro Evropu do roku 2100. Změna klimatu by mohla snížit výrobu elektřiny u větrných turbín a solárních panelů maximálně o 20 procent, nicméně energetické systémy by to nemělo výrazněji ovlivnit.

Vedoucí studie Smail Kozarcanin vysvětlil, že projekce úmyslně nepočítá s novými technologiemi, ale snaží se analyzovat, jak změna klimatu může ovlivnit současný zelený energetický sektor.


Nečekaný verdikt EU: Obchod s elektřinou má přednost před prevencí krizových situací

 Tennet, ilustrační foto


Větrné i solární parky by měly fungovat podobně i v případě častějšího výskytu extrémního počasí. V budoucnu ale například větrné turbíny budou potřebovat větší ochranu proti bouřím a solární panely proti krupobití. V případě výraznějšího oteplení by evropská spotřeba elektřiny na vytápění mohla mírně klesnout, protože se nyní v průměru používá více energie na vytápění než na ochlazování v létě při používání klimatizace.

„Naše studie ukazuje, že by infrastruktura zahrnující i záložní kapacity elektráren neměla být dotčena klimatickou změnou,“ tvrdí Kozarcanin.

Evropská přenosová síť bude nicméně potřebovat vylepšit kapacity pro přenos obnovitelných zdrojů energie přes hranice států.

„Hlavním problémem pro budoucí přenosovou sít pravděpodobně bude nedostatek politické a společenské vůle investovat do energetické soustavy, jež bude schopná profitovat z výroby obnovitelných zdrojů energie mezi jednotlivými zeměmi,“ míní dánský inženýr.

EBF24

Dánsko patří mezi průkopníky využívání větrné energie, do roku 2030 chce vyrábět polovinu spotřebované energie z obnovitelných zdrojů.

Dále čtěte:

Absurdistán Německo: dvě plynové elektrárny uzavřít, jednu postavit

Německá síť nestíhá odebírat proud. Majitelům větrných elektráren za to platí miliardy

Češi, ropáci Evropy. Špinavější města má už jen Polsko

Energie zdarma: odpadní teplo by mohlo vytápět 800 tisíc českých domácností

Američané chtějí podkopat Nord Stream 2. Vyhrožují Němcům sankcemi

Britští majitelé domácích solárních panelů se bouří. Přebytky mají dávat do sítě zdarma

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).