Menu Zavřít

Více než opice, ale méně než člověk. Tak vnímají řidiči aut cyklisty, zjistili vědci

30. 4. 2019
Autor: (CC BY-SA 2.0), Lee Bailey, Flickr.com

Polovina řidičů aut považuje cyklistu na silnici za obtížnou překážku, jež je méně než člověk. Proto se uchylují k agresivnímu chování, vyplynulo ze studie australských vědců.

Pokud často jezdíte na kole po městě, tak jste se již pravděpodobně dostali do křížku s agresivním řidičem automobilu, který se k vám choval bezohledně. Australští vědci našli vysvětlení, proč tomu tak je.

Pro mnoho řidičů aut totiž cyklista znamená neživou věc, kterou považuje za méně hodnotnou než běžného jedince. Studii uveřejnili v časopise Transportation Research.

„Pokud nepovažujete skupinu lidí za plnohodnotné lidské bytosti, pak budete s větší pravděpodobností vůči nim agresivní,“ vysvětlila jedna z autorek výzkumu Narelle Haworthová, jež je ředitelkou Centra pro výzkum nehod a bezpečnosti silničního provozu na technologické univerzitě v Queenslandu.

Jak se dopravujete do práce?

Studie se zúčastnilo 442 Australanů. Ti měli zařadit cyklistu na stupnici od opice k člověku. Na jiné škále měli označit cyklistu na stupnici od švába k člověku. V obou případech byli cyklisté považováni za něco méněcenného, než je lidská bytost. Podobné stupnice byly použity i v případě jiných studií, například týkajících se muslimů nebo černochů.

Dehumanizace cyklistů byla silnější u lidí, kteří nepoužívají kolo. Z jejich pohledu je v průměru cyklista člověkem jen ze 45 procent. Ti, kteří se sami identifikovali jako cyklisté, své kolegy na kole v průměru hodnotili jako 70procentní lidské bytosti. To znamená, že také ti, kteří jezdí na kole, dehumanizují ostatní cyklisty.

Cyklista je méně než člověk.

Takový pohled souvisí i s tím, že 17 procent respondentů uvedlo, že úmyslně zablokovali svým vozem někoho, kdo jel na kole. 11 procent přiznalo, že jeli příliš blízko u cyklisty. Studie naznačuje, že řidiči by se mohli stát více agresivními, pokud se bude zvyšovat počet cyklistů na silnicích. Řidiči, kteří potkávají na silnici „bajkery“ častěji, potvrdili, že jsou více agresivní, než ti, kteří s nimi na silnici do kontaktu přicházejí méně často.

Spoluautor stude Nicholas Haslam z katedry psychologie univerzity v Melbourne potvrdil, že řidiči jsou nebezpečnější, pokud potkávají na silnici cyklisty často. Vědci navrhují, aby vznikla osvětová kampaň na podporu cyklistů, aby se postoj řidičů změnil.

MMF24

Dále čtěte:

Nizozemci se zbláznili do elektrokol. Loni za ně utratili přes 30 miliard korun

Praha zvýší výdaje na cyklodopravu. Letos investuje přes 100 milionů korun

Jezdíte na kole? Pozor na sedlo, ženy potřebují jiné než muži

EU uvalí až 79procentní cla na dovoz elektrokol z Číny

 Čínská elektrokola, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).