Menu Zavřít

Cirkus jede! Letošní volební bizár je mimořádně výživný

29. 9. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Politického bizáru se v letošní volební kampani urodilo víc než obvykle. Sousedské večeře, lístky do cirkusu nebo třídní boj. Strany a hnutí se předhánějí v boji o voliče.

Je úterní pozdní odpoledne a z autobusů na pražském Barrandově vystupují desítky lidí. Blíží se pátá hodina a nedaleko odsud, uprostřed barrandovského sídliště, začíná další ze „sousedských večeří“. Jde o naprostý hit letošní volební kampaně v hlavním městě. Pořadatel večeří hnutí ANO dává skoro obden najíst a napít lačným Pražanům. Někteří lidé se nemohou dočkat a už při výstupu z autobusu diskutují o kvalitě stravy, která je dnes čeká. „Snad budou mít zase bramboráčky, ty se jim minule povedly,“ notují si dvě důchodkyně při cestě na blízké Tilleho náměstí.

Nejdřív je ovšem trochu zmatou skromné stánky dalších politických stran, které loví voliče hned u zastávek. Agitují tu Piráti, Svobodní nebo Praha sobě. A hnutí ANO nikde. „To jsem z toho jelen. Kde jsou?“ diví se penzistky a pokračují až nakonec náměstí. Tam je vchod do džungle - obrovského nafukovacího stanu s všemožnými atrakcemi pro děti. U vchodu stojí sličné hostesky s letáčky hnutí ANO. „Nejdřív musíte projít džunglí, za ní už na vás čeká pan Stuchlík,“ oznamuje hosteska u vchodu natěšeným penzistkám, kterým se očividně uleví.

A skutečně. Za džunglí začíná ráj. Už je cítit vůně bramboráčků, grilují se párečky, podává se guláš i chleby s pomazánkou. Čepuje se pivo a točí se různé druhy limonád. Co je komu libo. Všechno zadarmo. Jenže všude už jsou nekonečné fronty. Důchodkyně z autobusu přesto hned přistupují k jedné z nich. Na bramboráčky.

 „Nejdřív musíte projít džunglí, za ní už na vás čeká pan Stuchlík,“ oznamuje hosteska u vchodu

Potom na pódium vběhne lídr pražské kandidátky hnutí ANO multimilionář Petr Stuchlík a ležérně oblečený v tričku vítá všechny návštěvníky. Někteří už netrpělivě sedí na připravených lavicích. Třeba jako Vladimír Stehlík.

Bramboráček pro pana továrníka

Někdejší ikona 90. let, bývalý šéf Poldi Kladno, jeden z kapitánů znovuzrozeného českého kapitalismu, který hned po revoluci bral až 125 tisíc korun měsíčně, teď právě dojedl svůj bramboráček se zelím. Nestál ho ani korunu. To se mu hodí. Stěžuje si, že každý den musí vyjít jen s několika korunami. Společně se svým kolegou, plzeňským politickým aktivistou Jiřím Franzem už dopili i své půllitry. Evidentně tu museli být mezi prvními. Vladimír Stehlík si akci pochvaluje.

„Je to tu moc pěkný. Ale já tady čekám na Babiše,“ sděluje někdejší kladenský průmyslník, kterého letos Vrchní soud uznal částečně vinným za škodu při privatizaci Poldovky. Stehlík přesto na klopě své vesty hrdě nosí českého lvíčka - znak jeho bývalé firmy Bohemia Art, kterou založil v roce 1990. Pro Babiše má připravený na stroji psaný dopis s hlavičkou Bohemia Artu. „Dovoluji si vám navrhnout následující řešení ve vztahu k dětem I UNICEF. Vraťte nám prosím zbytek kladenské Poldovky a my se následně postaráme o 100 dětí,“ podepsán docent akademický architekt Vladimír Stehlík.

Někdejší kladenský průmyslník Stehlík si sousedskou večeři pochvaloval

Andrej Babiš ovšem na tuto akci nezavítá. Přestože až do konce nikdo s jistotou neví, jestli se přece jen neobjeví. Neví to ani Petr Stuchlík, který právě z pódia vypočítává vše, co by chtěl v Praze změnit. Neopomene zmínit, kde všude na světě studoval, včetně Rotterdamu či Harvardu. Po vystoupení si v zákulisí atmosféru na večeři pochvaluje. „Dělal jsem celé roky people byznys, takže na setkávání s lidmi jsem zvyklý,“ říká rodák ze Zlína se znatelným východomoravským přízvukem. A opravdu. Na akci se za chvíli objeví první protestující, který obchází celou akci s nápisem: „Nežerte to Babišovi.“ Stuchlík se s ním hned dá do řeči a dlouze s ním diskutuje. Pak se v zákulisí svěřuje, že ho Babiš dává všem ostatním kandidátům za příklad v otevřenosti vůči voličům.

„Jen ho stále štvu se svou nedochvilností. Řekl mi, abych si pořídil nové hodinky,“ směje se kandidát ANO na primátora. Babiš je podle něj také rád, že si o pozici lídra řekl někdo, kdo je schopen do kampaně dát vlastní peníze. „A nečeká jen s nataženou rukou,“ glosuje to Stuchlík, který před několika dny připsal na účet hnutí rovné tři miliony korun, tedy maximální částku, kterou může fyzická osoba nějakému subjektu za rok darovat.

  Sousedská večeře hnutí ANO

Jak Praha vzkvétá

Stuchlíkovo nadšení ze setkávání s voliči však - kromě dvojky kandidátky Patrika Nachera - moc lidí z ANO nesdílí. Většinou se schovávají ve skupinkách a mezi voliče nezabrousí. A tak moderátor celé akce jde s mikrofonem k nim. Ptá se například kandidátky hnutí ANO v Praze 5 Heleny Chaput Katzerové, jestli by se mohla s voliči podělit o důvod, proč se vrhla do politiky. „Baví mě být součástí toho, jak Praha vzkvétá,“ odpovídá mladá žena rozpačitě.

V zákulisí za pódiem mezitím plní Stuchlíkův kalendář jeho nový asistent, místopředseda Mladých sociálních demokratů Adam Zvonař. Stuchlík je rád, že má jeho osobní asistent zkušenosti s politikou, jeho členství v ČSSD mu nevadí. A Zvonař zase získá jedinečnou možnost nahlédnout pod pokličku skutečně velké komunální kampaně. Je to taková vzájemnost hnutí ANO a ČSSD v komunální praxi. Nicméně někteří lidé z mládežnické organizace ČSSD už kvůli spolupráci se Stuchlíkem požadují Zvonařovo odvolání.

 Sousedská večeře hnutí ANO

Sousedské večeře a také pojízdné kavárny, které objíždějí celou Prahu, jsou prakticky odsouzeny k úspěchu. Jídlo, pití a zábava zadarmo pro tisíce lidí je něco, čemu může málokterý politický soupeř konkurovat. Stánky ostatních stran působí ve srovnání s velkolepou akcí hnutí ANO skromně a nudně. Sousedské večeře, billboardy či další formy kampaně připravuje pro hnutí ANO firma Production Team většinově vlastněná advokátem Michalem Chrůmou, jehož jméno se před lety objevilo například v kauze Opencard. Byl držitelem akcií firmy Haguess, která získala v roce 2006 od pražského magistrátu velmi výhodnou smlouvu na celý projekt tehdejší „karty Pražana“.

Rasistický bizár

Jelikož nemají k dispozici prakticky neomezený rozpočet jako hnutí ANO, snaží se ostatní kandidující subjekty pozornost voličů získat jinak. A mnohdy se neštítí ani nevybíravých praktik. Letošní komunální kampaň je proto výživnější, než bylo dříve obvyklé. Patrné je to zejména v Mostě. Místní sdružení Mostečané Mostu zaujalo v minulých dnech billboardy a ostatními propagačními materiály, v nichž slibuje, že postaví „vesnici pro lůzu“. Koho tím konkrétně myslí, jak bude vesnice vypadat, kdo tam bude onu lůzu stěhovat a podle čeho se bude lůza vybírat, není zcela jasné. Sdružení se zatím shodne na tom, že lůza jsou „lidé, kteří dělají bordel“.

„Lůza je celkem provokativní pojmenování, které zvedne ze židle i lidi, kteří k volbám nechodí,“ vysvětluje lídr kandidátky Mostečanů, infektolog Jan Cee. Jakmile se ve městě zavede takzvaná bezdoplatková zóna, sdružení počítá s tím, že majitelé domů přestanou byty pronajímat sociálně slabým, kteří teď za běžný byt platili nájem i 18 tisíc korun. Tito lidé pak nebudou mít kam jít. Sdružení spoléhá na to, že s povděkem přijmou nově vystavěné unimobuňky nedaleko nechvalně proslulého romského ghetta Chanov na okraji Mostu. „Ve vesnici pro lůzu je nebude nikdo perzekuovat,“ říká Jan Cee.

Petr Stuchlík je zvyklý dělat people byznys

Podobného tématu se v Mostě chytlo i hnutí Otevřená radnice Most, které na plakátech za asistence sličných uklízeček oznamuje, že „jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí“. Na dvojsmyslnou kampaň si stěžovali Romové i politická konkurence. Někteří jednotlivci už dokonce zvažovali podání trestního oznámení, ale policie věc prověřuje sama z úřední povinnosti. Nicméně zástupce hnutí ve věci zatím nikdo od policie nekontaktoval.

Dvojka kandidátky Otevřené radnice Most Kamil Novotný v rozhovoru pro týdeník Euro vysvětluje, že heslem o deratizaci primárně cílili na přemnožení hmyzu a hlodavců ve městě. „Vadí nám štěnice, švábi, potkani v obytných domech, školách, zdravotnických zařízeních, restauracích, tramvajích i autobusech. Potkanů je po městě čtvrt milionu,“ říká Novotný.

  Sousedská večeře hnutí ANO

Zároveň však přiznává, že deratizace je také symbolické vyjádření toho, co je nutné řešit. Začít je podle něj třeba u příčin problémů. „A to je životní styl části občanů našeho města. Je nutné bránit se všemi zákonnými prostředky proti těm, kteří svým způsobem života přispívají k tomu, že se štěnice a švábi šíří z bytu do bytu, z objektu do objektu. Nejen v Mostě se těmto lidem říká nepřizpůsobiví. Jsou to lidé, kteří se odmítají přizpůsobit standardním pravidlům občanského spolužití a svým chováním škodí ostatním,“ upřesňuje Novotný.

Jeho jmenovec, bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu za ČSSD a lídr kandidátky hnutí Otevřená radnice Most Karel Novotný přitom v minulosti proslul svým nevybíravým vyjádřením na facebooku na adresu Romů. Napsal doslova: „Cikáni jsou jako medúzy - otravný a k ničemu.“ I kvůli tomu musel nakonec opustit řady ČSSD.

Ať platí boháči

Nenávist ve volební kampani se neprojevuje jen rasově, ale kupodivu téměř 30 let po pádu komunistického režimu i třídně. Například kandidát KSČM do Senátu na Domažlicku a bývalý poslanec Josef Švarcbek si v lokálních novinách zaplatil inzeráty, kde je vyfocen vedle Fantomase a společně hlásají: „Ať platí boháči. Celou tuhle společnost, bandity a vyšší kruhy strkám do jednoho pytle.“ Jak to přesně myslí, vysvětlil týdeníku Euro takto: „Ať platí boháči to, co teď platí normální obyčejní lidé. Proč by neměli mít vyšší daně? Většina lidí v tomto státě získala peníze nepoctivou cestou,“ hřímá do telefonu bývalý příslušník Pohraniční stráže a absolvent komunistické Vysoké školy politické, který se honosí titulem RSDr.

 Příklad Stuchlík. Kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík se pyšní tím, že ho stranický boss Babiš dává ostatním za příklad v otevřenosti vůči voličům

Někteří politici dokonce v kampani slibují to, co už dávno funguje. Například devatenáctiletý kandidát na starostu městského obvodu Plzeň 1 Jakub Zieba na vizuálech vyzývá: „Rozhodujme spolu v místních referendech.“ Není úplně zřejmé, co přesně absolvent plzeňské obchodní akademie slibuje. Zákon o místním referendu je účinný od roku 2004 a právě v Plzni před více než pěti lety proběhlo jedno z mála úspěšných místních referend v Česku o stavbě obřího obchodního střediska v historickém centru. Rozhodovat v místním referendu tedy Plzeňanům nic nebrání.

Brněnský lídr ČSSD Oliver Pospíšil zase natočil volební klip, v němž slibuje popelnice zdarma. Vlezl kvůli tomu dokonce do kontejneru, aby na videu zaujal. Problém je jen v tom, že si vybral zrovna modrý kontejner na tříděný papír, který je už dlouho zdarma nejen v Brně, ale po celé zemi. Pospíšil si přesto pochvaloval, jak obrovský zásah video v posledních týdnech mělo. Ovšem zda skutečně splnilo svůj původní účel, vůbec není jisté.

A pokud už jste z toho všeho politického bizáru zralí na cirkus, vězte, že i tam se můžete v rámci předvolební kampaně podívat. Samozřejmě zdarma. Zařídí to bývalý náměstek ministra životního prostředí za ČSSD Petr Petržílek na Praze-východ a na Benešovsku. Když správně doplníte tajenku (jejíž řešení je věta: Svého senátora můžete mít rádi) a zašlete ji na Petržílkův e-mail, obdržíte volné vstupenky do cirkusu pro vás i vaše děti.

Přečtěte si základní informace k blížícím se volbám:

Senátní volby 2018. Jak, kdy a kde se letos volí

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

MMF24

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).