Menu Zavřít

ANO ovládlo většinu velkých měst, Foldyna chce kvůli debaklu ČSSD rezignovat

7. 10. 2018
Autor: čtk

Hnutí ANO získalo v letošních komunálních volbách nejvíce velkých měst. Ztratilo ale Prahu, kde vyhrála ODS před Piráty, ANO tam skončilo páté. V Brně, Ostravě a řadě dalších měst však zvítězilo. V celé republice tradičně nejvíce zastupitelských křesel získala nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Významné ztráty zaznamenala sociální demokracie. Právě kvůli volebnímu výsledku ČSSD oznámil místopředseda a poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, že chce rezignovat na své stranické funkce.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš označil výsledky v krajských a okresních městech za úspěch. ANO podle něj mění Česko k lepšímu. Pražský výsledek předseda ANO a premiér považuje za důsledek toho, jaké bylo působení zástupců hnutí v hlavním městě v uplynulých čtyřech letech. Neočekává, že by výsledek voleb ovlivnil fungování koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD.

Podle předsedy ODS Petra Fialy občanští demokraté ve volbách jasně posílili a ukazuje se, že strana jde krok po kroku správným směrem. V příštích volbách do Poslanecké sněmovny by podle něj měla ODS bojovat o směřování Česka proti „levicovému hnutí ANO“. Babiš předtím při hodnocení voleb levicovou orientaci svého hnutí odmítl a Fialu kvůli podobným vyjádřením kritizoval.

Občanští demokraté sice v Praze vyhráli, ale mohou i tak skončit v opozici. O koalici chtějí totiž další subjekty, jež v hlavním městě uspěly - hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) - jednat s Piráty.


Co ukázaly volby? Přečtěte si komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral


Sociální demokraté se podle výsledků voleb nedostanou do městských zastupitelstev v Praze, Hradci Králové, Ústí nad Labem či ve Zlíně. Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do zastupitelstva nepřekročili ani v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Liberci a některých okresních městech. Sám Foldyna kandidoval v Děčíně, kde ČSSD získala jediný mandát.

„Když se nebude nic dít, tak nemůže nic nového začít, když něco neskončí. Takže já to teď připravuju a chystám se rezignovat na všechny stranické funkce. Budu řadovým členem,“ řekl Foldyna webu iRozhlas.cz. Zeman na to v rozhovoru pro Blesk.cz, který na Foldynův záměr rezignovat už dříve upozornil, reagoval, že Foldyna je emotivní člověk, což nepovažuje v politice za úplně dobré. “(Foldyna) Reaguje emotivně a to jsem se na několika případech mohl sám poučit. Když uteču z voleb, tak to není přijetí odpovědnosti za výsledky voleb, je to zbabělost,“ prohlásil prezident.

V Brně vyhrálo hnutí ANO s 23,03 procenta voličů a v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Svobodných s výsledkem 18,55 procenta, což znamená zisk 14 mandátů. Primátor a lídr ANO Petr Vokřál jednal už s jedničkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spolupráci nevyloučil, ale ani ji nepotvrdil.

KL24

Analytici: Oslabení extremistů ve volbách je pro ekonomiku dobré

Komunální a senátní volby sledujte online:

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).