Menu Zavřít

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

21. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Již 5. a 6. října půjdou Češi volit své zástupce v rámci komunálních voleb. Jde o volby, které provází zpravidla spíše menší zájem voličů. Je to škoda, lidé se tak vzdávají šance ovlivnit podobu bezprostředního okolí svého bydliště. Proto neváhejte a do volební místnosti se vypravte. Ve stejném termínu se na části území koná rovněž první kolo senátních voleb.

V komunálních volbách lidé volí složení zastupitelstva obcí, měst či městských obvodů v případě velkých měst. Těmi jsou Praha, Brno, Liberec, Pardubice, Plzeň, Ostrava, Opava a Ústí nad Labem. Ze zvolených zástupců se pak utvářejí obecní či městské rady, které mají výkonné pravomoci.

O přízeň voličů se mohou ucházet strany, hnutí i nezávislí kandidáti. Čas na sestavení kandidátek byl do konce července.

Kdo smí volit

Voleb se smí účastnit občan České republiky, který alespoň v druhý den voleb dosáhne věku 18 let, případně cizinec s povolením k trvalému pobytu. Ministerstvo vnitra přitom prosazuje, aby volit mohli i občané EU jen s přechodným bydlištěm v České republice.

Tak tomu bylo už v posledních komunálních volbách v roce 2014, kdy to těsně před volbami povolil krajský soud v Brně. Opatření však nemá oporu v zákoně, protože příslušnou normu parlament v loňském roce neschválil.

Účast v komunálních volbách v Česku (v %)
1994 61
1998 45
2002 46
2006 46
2010 49
2014 44

Jak správně volit

Po příchodu do volební místnosti se volič musí volební komisi prokázat občanským průkazem.

Stejně jako u voleb do poslanecké sněmovny je možné volit vybrané kandidáty pomocí preferenčních hlasů. Je možné zaškrtnout kandidáty z různých stran i z jedné strany, případně hlasy pro jednotlivce kombinovat s volbou jedné strany. Stejně tak lze zvolit jen stranu bez hlasů pro konkrétní kandidáty.

Všichni účastníci voleb v daném obvodu jsou uvedeni na jediném velkém hlasovacím lístku, který se po zaškrtnutí preferovaného subjektu vloží do úřední obálky a vhodí do volební urny.

Voličský průkaz

Může volič odvolit v jiném městě případně v zahraničí jako v případě sněmovních a dalších voleb? Odpověď je záporná. U voleb do obecního zastupitelstva není možné volit v jiném volebním obvodu, než v tom, kde má volič trvalé bydliště. Tím pádem nemohou volit ani občané ČR, kteří jsou v termínu voleb v zahraničí.

EBF24

Výsledky komunálních voleb 2014

Nejvíce hlasů v komunálních volbách 2014 získali kandidáti hnutí ANO před ČSSD a Sdružením nezávislých kandidátů. Následovala ODS, TOP 09 a KSČM. Pokud jde o získané mandáty, bylo suverénně nejúspěšnější Sdružení nezávislých kandidátů. Účast dosáhla 44 %. Čtěte více o výsledcích voleb 2014

Volební místnosti

Volební místnosti určuje pro každý volební obvod starosta obce, zveřejnit je musí na úřední desce obecního úřadu nejpozději 15 dnů přede dnem volby, tj. 20. září 2018. Je-li ve volebním obvodě více volebních okrsků, starosta uvede, které části obce náleží do jednotlivých okrsků a přiřadí k nim adresy volebních místností. Čtěte více o tom, jak najít volební místnost a jaká je otevírací doba.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).