Menu Zavřít

Chorvatské město prodává domy za 13 centů. Láká mladé rodiny a chce předejít vylidnění

24. 1. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Jak efektivně podpořit růst populace v takřka opuštěných městech? Nabídněte mladým rodinám dům za pár korun
  • Ačkoli uvedená taktika zní, jako by byla vytažená z hollywoodského filmu, ve skutečnosti takto postupuje chorvatské město Legrad
  • Novým rezidentům prodává domy i za 13 centů. Musí ale splnit několik podmínek

Koupit si dům? Pro mnoho Čechů zbožné přání, které se ale dost možná nikdy nepotká s realitou. Ačkoli sazby hypoték po roce a půl klesly pod hranici šesti procent, někdejší dvouprocentní úroky jsou stále v nedohlednu. A podle některých analytiků se na tak nízkou úroveň už ani nevrátí. 

Nutno podotknout, že celá řada zájemců na hypoteční úvěr za aktuálních podmínek vůbec nedosáhne, a tak je představu vlastního domu nucena vyměnit za bydlení v nájmu.

Existují ale i jiné možnosti. Dobrodružnější povahy mohou například zkusit štěstí v zahraničí. Koneckonců v některých oblastech se nabízejí domy za pár korun, a to doslova. Vily v centru města ale nečekejte, obdobné příležitosti obvykle skýtají bydlení „na samotě“ mimo větší civilizaci. Nabízené stavby navíc často volají po rekonstrukci.

Dva miliony za život na ,pustém‘ ostrově? Irská vláda představila nový program, jeho cílem je oživit takřka mrtvé oblasti
Přečtěte si také:

Dva miliony za život na ,pustém‘ ostrově? Irská vláda představila nový program, jeho cílem je oživit takřka mrtvé oblasti

V současné době tuto taktiku zvolilo třeba kdysi prosperující severochorvatské městečko Legrad, které prázdné domy prodává jen za několik centů. A důvod? Za posledních 70 let se počet jeho obyvatel snížil o polovinu.

Sem tam plíseň a chybějící dveře

Do akce se město ležící kousek od maďarských hranic pustilo v roce 2018, přičemž letos v lednu vládní úředníci oznámili, že několik domů je možné pořídit za pouhých 13 centů (něco málo přes tři koruny). Samozřejmě je ale zapotřebí splnit několik podmínek. V první řadě nesmí být zájemce starší 45 let, musí být v dlouhodobém partnerském vztahu a mít čistý trestní rejstřík, uvádí CNBC.

Další pomyslné body k dobru dostane pár, pokud bude mít děti a pracovat v odvětví, jež čelí v regionu nedostatku pracovních sil. Budoucí obyvatelé rovněž nesmí vlastnit žádnou další nemovitost. Úředníci nicméně nespecifikovali, zda toto omezení platí pouze na nemovitosti v Chorvatsku, nebo i ty v zahraničí.

Podle místního média HRT se zdá, že taktika enormně levného bydlení zatím funguje. Dětí v tamních jeslích přibývá a kvůli většímu množství obyvatel vzniká nové centrum denní péče. 

„Celkem bylo prodáno pět domů, jež byly připraveny k okamžitému nastěhování. Přistěhovaly se již tři rodiny a všechny přivítaly nového člena, což nás velmi těší,“ uvedl pro HRT starosta Ivan Sabolić.

V roce 2021 dalo město k prodeji také 19 prázdných domů a opuštěných stavenišť za cenu jedné kuny, kterou se v zemi přestalo platit v roce 2023. Těchto nemovitostí se podle agentury Reuters prodalo 17, přičemž některé z nich byly v havarijním stavu, postrádaly okna, dveře a jejich stěny byly napadeny plísní. 

Magistrát proto přislíbil příspěvek ve výši 25 tisíc kun (tehdy zhruba 86 tisíc korun), který měl případné náklady na opravy alespoň částečně pokrýt. Noví rezidenti museli nicméně přislíbit, že na místě setrvají alespoň dalších 15 let.

S cizinci je to složitější

Naproti šlo tehdy město i těm lidem, kteří projevili zájem o koupi domu v soukromém vlastnictví. V takovém případě nabídlo pokrytí 20 procent ceny nebo příspěvek až 35 tisíc kun (přes 120 tisíc korun). Zda podobný krok udělá i letos, se zatím neví.

Velký zájem o bydlení v pohraničním městě obklopeném zelení po medializaci v roce 2021 projevili hlavně cizinci, zejména ti z Ruska, Ukrajiny, Turecka, Argentiny a Kolumbie. Kvůli složitějšímu procesu migrace však město upřednostnilo zájemce s chorvatským občanstvím. A tak je možné, že se cizincům nabídka nakonec vyhne i letos.

CIF24

Pracujte tu, my zaplatíme nájem. Italská obec Ollolai láká digitální nomády na tříměsíční pobyt zdarma, chce oživit populaci
Přečtěte si také:

Pracujte tu, my zaplatíme nájem. Italská obec Ollolai láká digitální nomády na tříměsíční pobyt zdarma, chce oživit populaci

Na druhou stranu Chorvatsko není jedinou zemí, která podobný přístup zvolila. Obdobně s klesající populací bojuje třeba sicilské město Mussomeli. To se za jediné euro rozhodlo prodávat tamní chátrající domy. 

V jiných oblastech se novým obyvatelům rovnou rozhodli zaplatit. Učinila tak třeba irská vláda. Ta nabídla v přepočtu dva miliony korun těm, kteří se přestěhují na Inishmore – největší ze tří Aranských ostrovů v Galway Bay. Italská obec Ollolai zas cílila na digitální nomády, kterým slíbila tříměsíční pobyt zdarma.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).