Menu Zavřít

Cena surových diamantů se rekordně snižuje, výrazně klesá i zlato. Klenotníci ale zřejmě nesleví

5. 10. 2023
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Surové diamanty se aktuálně prodávají za nejnižší cenu za posledních dvanáct měsíců, a to hlavně kvůli útlumu zájmu zákazníků
  • Během pandemie covidu byla totiž poptávka po luxusních špercích vysoká, zatímco nyní lidé utrácejí spíše za zážitky
  • Výrazně poslední dobou klesá i cena zlata. Může za to především politika americké centrální banky a silný dolar

Cena surových diamantů, tedy jednotlivých neleštěných a nebroušených kamenů, v letošním roce výrazně klesla. Podle indexu Zimnisky Global Rough Diamond Index je aktuálně nejnižší za posledních 12 měsíců. Průmysloví analytici připisují propad klesajícímu zájmu o klenoty, který ovlivňuje změna preferencí zákazníků.

Právě trh s diamanty byl totiž jedním z odvětví, která v období pandemie covidu výrazně rostla. „Protože spotřebitelé během pandemie méně utráceli za stravování a cestování, často měli přebytečné peníze, které použili právě k nákupům luxusního zboží,“ uvedl pro CNN diamantový analytik Paul Zimnisky. Nyní už se ale trend otočil, a lidé tak opět utrácejí spíše za zážitky.

Klenotníci si zvýší marže

Klesající ceny surových diamantů následují po dvou rekordních letech 2021 a 2022, kdy byla poptávka po přírodních diamantových špercích na historickém maximu. „V tomto období došlo k parabolickému pohybu nahoru, nyní se však pohybujeme na druhé straně křivky,“ poznamenal Zimnisky.

Maloobchodníci se tak snaží podpořit zájem spotřebitelů o diamanty tím, že investují stovky milionů dolarů do reklamy. Pokles cen surových diamantů ale rozhodně neznamená, že zákazníci si budou moci pořídit levnější šperky. Nákup jednokarátového kulatého diamantu je nyní v průměru o tři procenta dražší než v lednu 2020.

Diamanty nejsou jen věčné, ale nyní i o statisíce levnější než vloni. Stále více lidí dává přednost drahým kamenům z laboratoře
Přečtěte si také:

Diamanty nejsou jen věčné, ale nyní i o statisíce levnější než vloni. Stále více lidí dává přednost drahým kamenům z laboratoře

Prodejci diamantových šperků totiž obvykle neupravují své ceny v obchodech na základě vývoje na trhu se surovými diamanty. Současné snížení cen tak pravděpodobně povede hlavně k jejich vyšším ziskům. „Klenotníci se pokusí situaci využít především k tomu, aby mohli krátkodobě zvýšit své marže,“ doplnil Zimnisky.

Zlato se přibližuje hranici 1800 dolarů za unci

Nejsou to ale pouze diamanty, jimž se na trhu aktuálně příliš nedaří. Podobný vývoj totiž potkal i zlato, jehož cena postupně klesá a přibližuje se k hranici 1800 dolarů za trojskou unci. „Pokud by cena pokračovala v sestupném trendu, můžeme se dočkat nejnižší hodnoty v letošním roce. Za poklesem stojí zejména očekávání vyšších úrokových sazeb ze strany americké centrální banky FED v následujících měsících a také relativně silný dolar,“ uvedl analytik ze společnosti Auringo.cz Martin Tomek.

Zlato tedy v následujících týdnech může ještě více klesnout, a to až pod zmíněnou hranici 1800 dolarů. Z dlouhodobého pohledu však analytici očekávají postupný návrat jeho ceny na 2000 dolarů. „V případě snižování úrokových sazeb či oslabení dolaru by pohyb vzhůru mohl být poměrně rychlý. Nicméně v této situaci je zatím velmi těžké odhadovat, kdy se tak stane,“ doplnil Tomek.

MMF24

Cena diamantů se asi zvýší až příští rok

Stejně jako v případě zlata se i poptávka po diamantech v dohledné době pravděpodobně opět zvýší. Podle analytiků by k tomu mohlo dojít už na přelomu letošního a příštího roku. Zimní měsíce jsou totiž vrcholnou sezónou zásnub a pro prodej diamantů je velmi lukrativní také období před Vánocemi či Valentýnem.

Co s ruskými diamanty? Sankcím stále unikají, za jejich vývoz Moskva nejspíš inkasuje miliardy dolarů ročně
Přečtěte si také:

Co s ruskými diamanty? Sankcím stále unikají, za jejich vývoz Moskva nejspíš inkasuje miliardy dolarů ročně

Podle Zimniského ovšem letošní prodeje stejně nedosáhnou vysokých hodnot z předchozích dvou let a situace se zlepší až později. „Ekonomické ukazatele ve Spojených státech jsou slibné, akciový trh si vede relativně dobře a zaměstnanost je vysoká. I proto očekáváme, že v roce 2024 dojde k postupnému nárůstu ceny surových diamantů,“ uzavřel americký analytik.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).