Menu Zavřít

Cena radarů? O posudek se nesoutěžilo, přišla jediná nabídka

18. 2. 2020
Autor: čtk

Cenu 1,51 miliardy korun za dva radarové systémy DPET obhajuje ministerstvo obrany „vysoutěženým“ posudkem od firmy Cetag. Jenže žádný tendr, kde by se porovnávalo víc nabídek, neproběhl.

Že se původně zvažovaná suma 780 milionů korun nakonec vyhoupla až na 1,51 miliardy? Nic divného, znalecký posudek určil, že cena za dvojici systémů DPET prodávaných firmou Era Pardubice je v místě i čase obvyklá. Taková je zhruba argumentace ministra Lubomíra Metnara (za ANO), když hájí kontroverzní nákup.

Jak ale zjistil týdeník Euro, výběr znalců byl problematičtější, než se dosud uvádělo. „Po dvou neúspěšně vyhlášených veřejných zakázkách, do kterých se nikdo nepřihlásil, se na třetí pokus rozhodlo ministerstvo obrany formou uzavřené výzvy dne 19. srpna 2019 oslovit celkem 14 subjektů s termínem podání nabídek do 29. srpna 2019,“ popisuje Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva obrany.


Čtěte komentář: Náměstkem to nekončí. Metnar musí čistit dál

Ondřej Stratilík

Ani poté však výběr firmy, která by ministerstvu potvrdila, že
cena 1,51 miliardy korun je správná, neběžel podle představ. „K termínu jsme
obdrželi jednu nabídku, a to od společnosti Cetag, se kterou byla 10. září 2019
uzavřena smlouva,“ pokračuje Vala. Jak vyplývá z Registru smluv, cena posudku
byla 261 tisíc korun a společnost Cetag měla na jeho vyhotovení tři týdny.

Nejasné je i to, jak vlastně experti z Cetagu nabízenou cenu radarových systémů hodnotili a porovnávali, když ministerstvo obrany i armáda neustále tvrdí, že nakoupené technologie jsou jedinečné a není je možné srovnávat s podobnými nákupy ze zahraničí.

„Znalecký ústav si vyžádal údaje uvedené v licencích na vývoz obdobných technologií do zahraničí. V posudku pak byla uvedena čísla konkrétních exportních licencí a došlo k porovnání s cenami uváděnými v těchto dokumentech,“ přibližuje hodnocení Marek Vala.

Kvůli nákupu radarů za 1,51 miliardy korun už rezignoval Filip Říha, Metnarův náměstek pro vyzbrojování. Nepovedená zakázka navíc byla impulzem pro politiky, aby začali couvat ze slibu na strmý růst obranných výdajů.

KL24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).