Menu Zavřít

Británie opustila EU. Není to konec, ale začátek, říká Johnson

1. 2. 2020
Autor: čtk

Británie opustila Evropskou unii, jejím členem přestala být po vleklých dohadech v pátek ve 23:00 místního času (o půlnoci SEČ). Součástí evropských společenství bylo Spojené království 47 let. Nyní země vstoupila do takzvaného přechodného období. Britský premiér Boris Johnson řekl, že brexit není koncem, ale začátkem a okamžikem národního obrození a změny.

Odejít z Evropské unie se britští voliči rozhodli v referendu v červnu 2016. Pro brexit se vyjádřilo 51,9 procent hlasujících, 41,8 procenta voličů bylo proti. Účast tehdy dosáhla 72 procent.

Referendum o členství v Evropské unii vypsal premiér David Cameron, který v kampani před hlasováním bojoval za setrvání v bloku. V reakci na výsledek referenda pak rezignoval. Ve funkci jej nahradila Theresa Mayová, která vyjednala s Bruselem dohodu. V britské Dolní sněmovně pro ni ale při několika hlasováních nenašla podporu, a brexit - původně plánovaný na 29. března 2019 - se třikrát odkládal.


Dlouho odkládaný den B. Co vše se po brexitu změní?

Brexit, ilustrační foto

V červenci loňského roku Mayovou v premiérském křesle nahradil Boris Johnson, který v říjnu vyjednal novou podobu dohody. Po prosincových předčasných volbách, v nichž drtivě zvítězili vládní konzervativci, Johnson dohodu v parlamentu prosadil.

Dneškem Spojené království vstupuje do takzvaného přechodného období, během kterého se bude snažit s EU dojednat podmínky budoucích vztahů, včetně těch obchodních. Na britské straně se jednání ujme zvláštní poradce David Frost, na unijní straně hlavní vyjednavač pro brexit Michel Barnier.

Během přechodného období budou muset Britové dodržovat unijní pravidla, nebudou už ale mít na jejich podobu žádný vliv. Tento stav by měl trvat do konce letošního roku. Do konce června má Británie čas na to, aby požádala o prodloužení přechodného období. Premiér Johnson to ale odmítá. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové však bez prodloužení přechodného období nebude možné dojednat všechny detaily vzájemných vztahů.

Johnson: EU se vyvinula směrem, který nám nevyhovuje

"Nejdůležitější věcí, kterou je třeba dnes večer říct, je, že tohle není konec, ale začátek," řekl britský premiér. "Toto je moment, kdy začíná svítat a kdy se opona zvedá k novému jednání v našem skvělém národním dramatu," dodal.

Brexit je podle Johnsona i příležitostí využít "znovunabyté suverenity" a zajistit změny, které si lidé přejí. Těmi jsou podle předsedy vlády mimo jiné lepší kontrola migrace, rybolovu či uzavírání nových obchodních dohod.

CIF24

Navzdory všem přednostem a kvalitám se podle Johnsona Evropská unie za posledních 50 let vyvinula směrem, "který naší zemi už nevyhovuje".

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).