Menu Zavřít

Dlouho odkládaný den B je tu. Co vše se po brexitu změní?

31. 1. 2020
Autor: CC0 via Pixabay

Od památného referenda, v němž se britský lid vyslovil pro odchod z Evropské Unie a jehož výsledek zatřásl většinou světových finančních trhů, uplynuly již tři roky, sedm měsíců a týden k tomu. Dnes se přání tamního obyvatelstva stane skutečností, v důsledku čehož přijde i několik zajímavých změn. Co konkrétně bude od února jinak?

Když bývalá premiérka Theresa Mayová 29. března roku 2017 aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž tak oficiálně zahájila dvouletý proces vystoupení Velké Británie z EU, asi jen málokdo čekal, že ještě na začátku nové dekády bude Londýn i nadále součástí evropské osmadvacítky. Neschopnost politiků, zejména tedy těch britských, sjednotit svůj postoj ohledně toho, za jakých podmínek by Spojené království mělo Unii opustit, však způsobila, že plánovaný termín brexitu musel být nakonec několikrát odložen. Věci se daly do pohybu až poté, co ministerskou předsedkyni nahradil v čele vlády její stranický kolega, ale zároveň i velký rival Boris Johnson.¨

Ovšem ani bývalý starosta Londýna hned na poprvé neuspěl. Teprve tehdy, když z dohody zmizela problematická irská pojistka a v Británii byly vyhlášeny nové parlamentní volby, které Johnsonovým konzervativcům přisoudily velmi silný mandát, začal chystaný brexit dostávat reálné obrysy. Londýn se posléze s Bruselem domluvil na novém datu odchodu, a toto datum nastává právě dnes v pátek 31. ledna 2020. Co vše se tedy změní?

Britští europoslanci přijdou o svá křesla

Jak připomíná zpravodajský web BBC, jednou z nejmarkantnějších změn pátečního brexitu bude zřejmě to, že britští europoslanci ztratí svých 73 křesel, která jim v rámci Evropského parlamentu náležela. To proto, že Londýn již nebude nadále součástí žádných unijních politických institucí. Pouze Evropský soudní dvůr bude mít poslední slovo v případných právních sporech, k nimž by po dobu přechodného období, které by mělo trvat do konce letošního roku, mohlo potenciálně dojít.

Na evropské summity pouze se speciální pozvánkou

Ani Boris Johnson ani žádný z jeho ministrů se již nebudou muset účastnit oficiálních summitů EU a dalších podobných pravidelných shromáždění. Pakliže by na nějaké takové chtěli zavítat, bude ve skutečnosti potřeba, aby si opatřili speciální pozvánku.

Británii čeká spousta vyjednávání o obchodních podmínkách

Protože jako plnohodnotnému členovi EU bylo Velké Británii zapovězeno vyjednávat se třetími zeměmi o svých budoucích obchodních vztazích, tedy alespoň čistě na oficiální úrovni, čeká nyní tamní politiky několik perných měsíců. Důležitá bude zejména dohoda se Spojenými státy americkými, hodně úsilí bude muset ale Londýn věnovat též Číně a Austrálii. Na vyjasnění budoucích obchodních vztahů s Bruselem má Spojené království podle současného plánu čas do konce letošního roku.

Purpurový cestovní pas změní barvu

Na obyvatele Velké Británie páteční brexit příliš velký dopad mít nebude. Jedna věc by se však přeci jen našla. Týká se jejich cestovních pasů. Ten totiž měl, stejně jako v případě ostatních občanů Evropské Unie, po více než 30 let purpurovou barvu. Nyní ale bude postupně nahrazován pasem v tradičním tmavě modrém provedení se zlatavými nápisy a znakem, které se v Británii poprvé uchytilo již v roce 1921. Stávající purpurový doklad nicméně zůstane ještě nějakou tu dobu platný.

Nové mince v oběhu

V pátek 31. ledna 2020 se do oběhu dostanou na tři miliony mincí, z nichž každá bude mít nominální hodnotu 50 pencí. Bude je zdobit brexitové datum a také nápis „Mír, prosperita a přátelství se všemi národy“.

Vláda bude chudší o jednoho ministra

Když se po několika odkladech podařilo odchod Londýna z EU přeci jen dotáhnout do zdárného konce, jeho existence již není potřeba. Řeč je o speciálním oddělení vytvořeným v roce 2016 tehdejší premiérkou Theresou Mayovou, které mělo na svědomí veškeré vyjednávání o konečné podobě brexitu a v jehož vedení stál od listopadu předloňského roku ministr Stephen Barclay. Budoucí vztahy s Evropou bude v nadcházejících měsících projednávat a koordinovat tým sídlící v Downing Street.

Němečtí zločinci už nebudou vydáváni do Velké Británie

Německá ústava zapovídá tamním úřadům vydávat do zemí vně Evropskou Unii své občany, kteří jsou podezřeni ze spáchání trestného činu. Evropský zatýkací rozkaz nicméně bude po celé přechodné období i nadále v platnosti, takže pokud inkriminovaný jedinec německé národnosti nebude, extradici na britské ostrovy se již nevyhne.

Na cestování ani obchodu se nic nezmění

A co naopak zůstane minimálně po celou dobu přechodného období při starém? Tak například cestování, řidičáky, tamní průkazy pojištěnce, možnost Britů svévolně žít a pracovat na území Unie (stejně tak jako občanů EU ve Velké Británii), dále pak i britské starobní důchody či finanční příspěvky Londýna do evropského rozpočtu. Také co se týče obchodu mezi oběma stranami, mělo by vše zůstat tak jako doposud.

Dále čtěte:

Brexit jako komplikace i příležitost. Praktické otázky zůstávají nevyjasněné

Zelená pro brexit. Prováděcí zákon schválily obě komory parlamentu

KL24

Zakázané slovo. Výraz brexit bude po odchodu z EU v britské vládě tabu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).