Menu Zavřít

Brexit a propad libry trápí fotbalisty. Chtějí mít smlouvu v eurech

19. 9. 2018
Autor: EPA-EFE/ Profimedia

Stále více fotbalistů v Premier League chce být placeno v eurech. Asi 70 procent hráčů je ze zahraničí a chtějí se pojistit proti oslabování libry. Britská měna oproti euru oslabila od hlasování o brexitu v červnu 2016 o 16 procent. Pokud nedojde k dohodě mezi Británií a EU do konce října, očekává se další oslabování libry.

Pro proces odchodu Velké Británie ze struktur Evropské unie se používá mnoho fotbalových termínů. Například, že si politici „vstřelili vlastní gól“ nebo že se vyjednávání o brexitu „dostalo do prodloužení“. Přitom i fotbalisté, kteří hrají v nejvyšší anglické fotbalové soutěži Premier League, musí řešit, jak jednání mezi britskou vládou a Bruselem dopadne.

Mnoho zahraničních hráčů chce mít smlouvu v evropské měně, plat v librách se jim nelíbí. Libra vůči euru od hlasování o brexitu v červnu 2016 oslabila o 16 procent. A pokud nedojde k dohodě mezi ostrovy a Bruselem do konce října, pravděpodobně bude oslabovat dál.

Vývoj hodnoty eura vůči libře

EURGBP Chart

„Slabší libra způsobuje, že kluby mají větší problém uzavřít s hráči smlouvu,“ postěžoval si už během léta předseda klubu FC Burnley Mike Garlick. Evropští hráči v Manchesteru United chtěli před začátkem sezóny plat v eurech, klub jim nakonec nevyhověl.

Že se sportovci na ostrovech pojišťují proti výkyvům libry, potvrdil Jon Goss z firmy Argentex, která takovou službu nabízí. Společnost zafixuje po dobu několika měsíců devizový kurz. Na oplátku si strhne provizi podle objemu zajištěné sumy. Své služby nabízí zejména sportovcům.


Brexit tvrdý a hladový: Británii bez přístupu na unijní trh hrozí nedostatek jídla

Kamiony v přístavu Dover, ilustrační foto


Od června 2016 se objem takto zajištěných finančních prostředků zvýšil o 43 procent. Celkem se jedná o více než 100 milionů dolarů. „V Premier League tvoří cizinci z 65 zemí 70 procent hráčů. To je nejvyšší podíl na celém světě,“ dodal Goss.

Server televize ESPN uvedl, že britské fotbalové kluby stálo dosud oslabení libry 317 milionů liber (9 miliard korun). Pokud by nedošlo k hlasování o brexitu, utratily by za nové hráče 2,16 miliardy liber, ve skutečnosti to bylo 2,48 miliardy liber. Pro evropské kluby na kontinentu je zase levnější získat fotbalisty z ostrovů.

I proto manažeři menších klubů, jako je FC Burnley nebo Stoke City, uvedli, že by se mělo hlasovat o odchodu Británie z EU znovu. Brexit jim přináší finanční problémy. Oba kluby přitom mají sídlo tam, kde příznivci odchodu Spojeného království z EU při referendu výrazně převážili nad odpůrci brexitu. Pro opuštění unie tam hlasovalo okolo 70 procent voličů.

KL24

Dále čtěte:

Další dopady tvrdého brexitu: EU by nemusela uznat britské řidičské průkazy

Johnson znovu zkritizoval Mayovou. Brexitový plán je prý sebevražedná vesta

Nečekaný dopad brexitu. Na krabičkách cigaret se budou muset změnit odstrašující fotky

Obchodní válka i brexit aneb Proč musí mít Česko nachystány ekonomické záložní scénáře

Pašeráci se těší na tvrdý brexit: to bude ráj

Otevřená hranice mezi Irskem a Británií přitahuje pašeráky.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).