Menu Zavřít

Německé větrné energetice došel dech. O práci přišly tisíce lidí

21. 9. 2019
Autor: E.ON

Vítr slábne. Alespoň by se tak mohlo zdát podle vývoje v německém odvětví větrné energetiky. Podle údajů poskytnutých odborovým hnutím IG Metall Küste v branži od začátku loňského roku zaniklo osm až deset tisíc pracovních míst. Jde tak o pokračování trendu započatého v roce 2017. Spolu s ním již v tomto oboru ztratilo práci 26 tisíc lidí.

Další vývoj v branži vidí představitelé odborů velmi negativně a očekávají další propouštění. „Je to deprimující,“ říká oblastní předák IG Metall Meinhard Geiken. „Jestli politici firmám nepomohou, potom z větrné energetiky vystoupíme ještě dříve než z uhlí,“ uvedl pro web deníku Handelsblatt.

Domácí německý trh je prakticky mrtvý. Rok 2017 ještě zástupci průmyslu oslavovali jako nejlepší v historii německé větrné energetiky, následoval ale tvrdý pád a loňský rok už turbíny rostly nejpomaleji od roku 2012. Letošek pak žádné velké vzepětí nepřinesl. Naopak. V předchozích třech letech bylo uvedeno do provozu v prvním kvartále vždy přes 300 turbín, letos to bylo jenom 41.

Německá politika Energiewende, která prosazuje obnovitelné zdroje, je podle vás:

Pokles výstavby do značné míry souvisí s tím, že od roku 2017 německý stát negarantuje výkupní cenu elektřiny z nových větrných parků, dotace získávají jenom vybrané projekty ve výběrových řízeních, které nabídnou nejlepší cenu. Žadatelů, které mají zájem o tyto projekty, je stále méně. Letos vypsané soutěže na výstavbu větrných projektů dopadly tristně.

Další skutečností je, že ubývá vhodných lokalit. Občanské iniciativy se navíc naučily blokovat výstavbu nových větrníků u soudů a schvalovací řízení se protahují. Naději pro výrobce tak představují vzdálené trhy v Asii či Jižní Americe či některé evropské země. Branže ale potřebuje fungující německý trh, připomíná Handelsblatt.

O tom, jak ho rozhýbat, se bude jednat v tomto týdnu na konferenci o větrné energetice v Německu, které se účastní i ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU). Odboráři očekávají zvýšení limitů pro výstavbu pevninských i mořských turbín a navýšení kapacity offshorových větrných parků o dva gigawatty.

Podle posledních odhadů institutu DIW pracovalo v roce 2016 ve výrobě, montáži a údržbě větrných elektráren v Německu zhruba 161 tisíc lidí. Podle údajů IG Metal od té doby zmizela zhruba pětina pracovních míst. Postiženy přitom nejsou jen přímořské spolkové země, podstatná část dodavatelských firem sídlí ve vnitrozemí.

Dále čtěte:

Velký návrat: solárníci v Německu loni instalovali zdroje o výkonu tří jaderných reaktorů

„Americký Černobyl“ skončí v září. Elektrárna Three Mile Island dlouhodobě prodělává Klaus Čechům namluvil, že klima není problém. Výhody z oteplení nečekejme, říká sociolog Vidomus

BRAND24

Obří projekt uskladnění CO2: evropské přístavy ho chtějí pumpovat pod moře

Němci si patentovali nový typ reaktoru. Doma jej zatím postavit nemohou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).