Menu Zavřít

Barbados, Uruguay i Omán. Země třetího světa trumfly Evropu v rozvoji zelené energetiky

4. 12. 2019
Autor: CC0 via Pixabay

Tvrzení, že do obnovitelných zdrojů investují jen vyspělé země a že třetí svět raději dál staví uhelné elektrárny, se míjí s realitou. Například v instalaci solárních systémů na ohřev vody na jednoho obyvatele vede Barbados, největší solární elektrárnu pro průmyslového zákazníka staví arabský Omán. Největší podíl větrné a solární energie na výrobě elektřiny má sice Dánsko, ale druhé místo překvapivě drží jihoamerická Uruguay.

Podle aktuální statistiky, kterou na listopadové konferenci o solární energetice v Santiagu de Chile představil Duncan Gibb ze sdružení REN21, vyrobilo Dánsko loni 51 procent elektřiny z proměnlivých zdrojů zelené energie. Druhá je Uruguay s podílem 36 procent, až za ní následují další evropské země – Irsko, Německo, Portugalsko a Španělsko.

Podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů (vítr a slunce) v roce 2018

 Podíl elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů (vítr a slunce) v roce 2018.

Do první desítky pronikly ještě dvě země Latinské Ameriky. Poměrně chudé státy - Honduras a Nikaragua – dnes díky solárním a větrným elektrárnám vyrábějí zhruba jednu pětinu celkové produkce elektřiny.

Nejvíce střešních systémů pro ohřev vody je v současnosti nainstalováno v Číně, ale pokud výkon panelů přepočítáme na jednoho obyvatele, dostaneme odlišné pořadí. Jak na konferenci uvedl Werner Weiss z rakouského Institutu pro udržitelné technologie (AEE Intec), první místo drží nevelký karibský stát Barbados. Na každého z jeho 285 tisíc obyvatel v průměru připadá 540 wattů tepelného výkonu solárních kolektorů. S odstupem za ním následuje Kypr (440 wattů), Rakousko (413 wattů) a Izrael (397 wattů).

Na jaký obnovitelný zdroj energie by se mělo Česko zaměřit?

Obliba střešních solárních systémů roste po celém světě. Naopak velké zdroje na solární vytápění celých vesnic a menších měst rozvíjí zatím jen několik států. Konkrétně v Dánsku těchto zařízení, v nichž se ukládá ohřátá voda po dobu až několika měsíců v podzemních zásobnících, vzniklo 122, v Německu 38 a v Rakousku 33.

Mimo Evropu se největší takové zařízení nachází v Číně, konkrétně v tibetském městečku Langkazi. V provozu je od prosince loňského roku a díky tepelnému výkonu 15,6 megawattu zvládá pokrýt 90 procent energie potřebné k vytápění.

Stavba solárního parku Mirah v Ománu:

Dalším hitem posledních let je výstavba solárních systémů, které zajišťují energii pro vytápění a chlazení průmyslových areálů. Jak zmínil Werner Weiss, nejvíce jich zatím vzniklo v Mexiku a Indii, kde jim pomáhají příznivé přírodní podmínky.

Největší podobné zařízení na světě je nyní ve výstavbě v Ománu. Obří solární elektrárna o výkonu 100 megawattů má dodávat energii potřebnou pro těžbu ropy a zemního plynu v lokalitě Amin.

Dále čtěte:

Jedna raketa škodí jako 400 letů přes Atlantik. Studie varuje před dopady vesmírného turismu

Únik metanu z uhelných dolů škodí víc než letecká a námořní doprava dohromady

OSN: Snižování emisí musí být důraznější, jinak teploty do konce století stoupnou o 3,2 stupně

BRAND24

Zelené vystřízlivění: zaměstnanci solární firmy založili odbory a dostali padáka

Větrné turbíny mohou vyrobit mnohem více elektřiny, než lidstvo spotřebuje

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).