Menu Zavřít

Kolik „stojí“ mileniál? 12 týdnů dovolené

21. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Australská pobočka poradenského gigantu EY přistoupila k velkorysým zaměstnaneckým benefitům, jimiž se snaží nalákat zejména mileniály a rodiče s malými dětmi. V honu na talenty zavádí dlouhé dovolené a zkrácené i flexibilní úvazky.

EY cílí zejména na mileniály, tedy příslušníky mladé generace narozené v 80. nebo 90. letech. „Příští rok budou mileniálové tvořit 80 procent zaměstnanců EY po celém světě,“ řekla listu The Independent partnerka v pobočce firmy pro Oceánii Kate Hillman. Právě mileniálové zpravidla preferují flexibilní pracovní dobu.

Firma zavádí šest až 12 týdnů dovolené „pro život“. Volno je sice neplacené, společnost ale vyzývá zaměstnance k tomu, aby ji využili pro cestování, rozšiřování kvalifikace nebo dobrovolnické činnosti. „Vylepšujeme (benefity) proto, abychom nepřišli o zaměstnance, kteří se chtějí věnovat svým vášním,“ vysvětlila Hillman. Za pravdu jí dává také průzkum firmy, podle něhož flexibilní pracovní prostředí zvyšuje nasazení zaměstnanců o 11 procent.

Zaměstnanci přivítali novinky s nadšením. Kathryn Raineiri, poradkyně ve společnosti, řekla listu Daily Mail, že se dříve obávala, aby žádost o neplacené volno negativně neovlivnila její kariéru. „Požádám o tři měsíce dovolené, abych si rozšířila obzory objevováním světa a různých kultur,“ uvedla Raineiri. Firma se postará o to, aby její pracovní náplň byla efektivně rozdělena mezi kolegy a především, aby se Raineiri vrátila zpět na své původní místo.


Přečtěte si: Do práce jen čtyři dny v týdnu? Novozélandská firma radí, jak na to

Spokojený zaměstnanec, ilustrační foto


Dalšími novinkami, které pobočka připravuje, jsou flexibilní pracovní úvazky. Ty budou mít dvě varianty. První, zaměřená zejména na rodiče, umožní zaměstnancům pracovat na plný úvazek s možností volna v průběhu školních prázdnin, tak, aby rodiče mohli trávit maximum času se svými dětmi. Daily Mail spočítal, že tato forma úvazku se blíží čtyřdennímu pracovnímu týdnu.

Zaměstnanci budou moci rovněž využít možnost dočasně pracovat na zkrácený úvazek až po dobu tří měsíců. „Flexibilní úvazky jsou nezbytné, kvůli vysoké konkurenci na trhu práce,“ uzavírá Hillman.

O netradiční benefity mají zájem i Češi. Průzkum společnosti UP ČR ukázal, že by zaměstnanci nejvíce uvítali pětihodinovou pracovní dobu, podíl na zisku společnosti a neomezenou dovolenou. Roste také obliba relaxačních víkendů, adrenalinových zážitků či příspěvku na charitu.

Češi naopak nejeví zájem o pojištění proti krádeži identity a u žen možnost zmrazení vajíček. Oba benefity se umístily na chvostu žebříčku.

BRAND24

Čtěte také:

Zákon džungle: nedostatek lidí nutí firmy k predátorským praktikám

Třináctý plat na konci roku aneb Nejoblíbenější firemní benefit

Zábava místo rutiny: 5 tipů, jak zahnat nudu v práci

Nuda v práci, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).