Menu Zavřít

Armáda má problém. Vojenská univerzita zlákala jen 348 „prváků“

12. 11. 2019
Autor: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Slavnostní přísaha 27. října na Hradčanech ukázala, že nových vojenských vysokoškoláků je letos ještě méně, než armáda tvrdila.

Na začátku letošního srpna začal ve Vyškově tříměsíční základní kurz pro studenty, kteří nastoupí na Univerzitu obrany. Už tehdy velení armády vědělo, že počty nováčků nejsou ideální. Z očekávaných 750 studentů se tenhle cíl podařilo splnit jen z 57 procent. A přípravu pro studium na brněnské univerzitě zahájilo 418 mladých.

Jenže finální počet studentů prvních ročníků je ještě horší. Naplno se ukázal v neděli 27. října, když na pražských Hradčanech proběhla slavnostní přísaha. „Celkem na přísaze bylo přítomno 348 studentů Univerzity obrany v Brně,“ počítá Magdalena Dvořáková, mluvčí generálního štábu. To znamená, že už tak špatný srpnový počet se ještě snížil o dalších osmdesát lidí.


Konec známého historika. Eduard Stehlík opouští armádu, obrana mu neprodloužila kontrakt

 Eduard Stehlík


Jak už týdeník Euro napsal před několika týdny, obecně menší zájem o studium vysvětluje generální štáb neatraktivností technických oborů vůbec. „Částečně to odpovídá nedostatečnému počtu absolventů středních technických škol, ale také nezájmů mladých lidí o studium náročnějších oborů,“ reaguje Dvořáková.

Ministerstvo obrany jako zřizovatel brněnské univerzity proto na příští rok snížilo své odhady. V srpnovém kurzu základní přípravy ve Vyškově má pro nové studenty rezervováno už jen 500 míst, tedy o 250 méně než letos. Generální štáb doufá, že takto uvolněná místa zaujmou rekruti mířící z tříměsíčního kurzu přímo do posádek.

K tématu dále čtěte:

Poloprázdné armádní učebny

MMF24

Univerzita obrany nesměle vkročila do 21. století

Ondřej Stratilík

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).